Интересен празник е! Не трябва да планирате срещи, изнесете зимните дрехи на слънце

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:49
293
Днес, 16 октомври, в православния календар е денят на паметта на свети мъченик Лонгин, стотник. 

При смъртта на Спасителя настанал мрак, земята се разтресла и скалите се пропукали. Природата се ужасила, както и стотникът Лонгин, който извикал “Наистина Божи Син е бил тоя Човек!". След погребението на Иисус той станал свидетел на Христовото възкресение.

Тогава напуснал службата си и приел светото кръщение. Отрязали му главата и я хвърлили на сметището. Но Господ запазил невредима главата на Лонгин и я погребали с почести.

Лонгин е бил римски центурион, служил в Палестина. Името на Лонгин може да е свързано с думата "долина“ или "синьо“, което показва неговия потенциален произход.

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат.

Според народните поверия на този ден не трябва да се започват неща, които изискват натоварване на зрението - може да го загубите.

Не трябва да планирате важни срещи - те няма да завършат по начина, по който бихте искали. Също така е забранено да вземате чужди неща в ръцете си - с тях ще донесете неприятности в дома си.

Какво можете да правите?

Вярва се, че Свети Лонгин лекува очни заболявания и молитвите към него помага за възстановяване на зрението. Мъченикът се счита и за пазител на портата между светлината и мрака, затова вярващите му се молят да пази къщата от злото, злите духове и неправдата.

На църковния празник 16 октомври трябва да се опитате да прекарате повече време на открито и да се погреете под слънчевите лъчи - смята се, че те лекуват от болести. Също така трябва да изнесете зимните си дрехи на слънце.

Традицията повелява да се приготви празнична вечеря, която задължително започва с молитва. Също така трябва да изхвърлите боклука от дома си, така че злите духове да не попаднат там.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пуснаха срещу 15 бона главатар на банда за каналджийство
Откриха изчезналата Биляна мъртва!
28 октомври ще бъде неучебен ден за част от учениците
Радев изрази съболезнования на близките на Николай Волев
Бойко Борисов от Бургас: Това упражнение ни струва 100 милиона
Земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).