У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки.
Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков.
Миналата година на българските ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони - 1000 т, и над 100 т. чушки с остатъци от пестициди, добави Величков.
В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.
Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни - 20% от пратките.
На ГКПП "Капитан Андреево", например, почти ежечасно се разтоварва стока, за да се изследва в акредитираната лаборатория на пункта. Контролира се наличието на повече от 170 вида пестициди. Ако се окаже, че нивата на някои от тях са завишени, пратката се унищожава.
Съветите на специалистите:
Ако се отстрани кората на който и да е плод, огромна част от пестицидите, които се намират на повърхността му, не попадат в организма, каза Антон Величков от БАБХ.
Когато плодът е третиран, за да има по-добър търговски вид, това не означава, че е вреден за здравето. Дори небоядисаните и нелакирани цитруси биха могли да съдържат вещества, с които са пръскани, коментира бившият председател на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По думите му обработката е на два етапа - боядисване с хранителни бои, от което потребителят не трябва да се притеснява. Следва етап на лакиране.
Според Кирил Николов - един от големите вносители на плодове и зеленчуци, продукцията се третира от десетилетия. Не е възможно в съвременните условия в търговската мрежа да влизат плодове, които не са третирани предварително, посочи той. Презумпцията е, че имат много по-добър търговски вид и дори се удължава животът им. Обработката я извършват износителите, а не вносителите.
По думите на Величков използването на кори на боядисани и лакирани плодове в сладкарството, например, е опасно. Той препоръча обилно измиване с топла вода, включително и със сапун.
Има европейски регламент, който разрешава обработката на плодове и зеленчуци с различни вещества, за да се подобри търговският им вид, добави той. Търговците обаче са длъжни да изписват на етикета, ако плодът е третиран и кората не е годна за консумация.