Има бум на синтетичните наркотици

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:34
187
Все по-малки деца са опитвали или употребяват редовно наркотици. Възрастта е намаляла до 10 - 12 години. Тревожната информация беше изнесена от лекари и психиатри в Русе.

Най-често подрастващите употребяват райски газ, марихуана и метамфетамини, а смъртните случаи се увеличават.

Над един тон индийски коноп, 358 килограма марихуана и половин тон хероин. Това е само част от шокиращата статистика на агенция "Митници“ в Русе за иззети наркотици.

Тези количества са открити в над 50 тайници на различни превозни средства, влизащи през Дунав мост в България. А случаите на отравяне на деца и младежи с така наречените "дизайнерски дроги“ нараства лавинообразно.

"В спешно отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние. Имало е тежки случаи, които са ни шокирали - и на възрастни, включително, които са, пристигали при нас действително в безпомощно състояние. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често се отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало, за съжаление има и такива, които са с фатален край и ние, въпреки всички наши усилия, които полагаме, част от тях завършват с фатален край", каза Алисе Муртезова – административен директор на Университетска болница "Медика".

Тревожна тенденция е и увеличаването на опитите за внос на синтечни наркотици, като фентанила, който е изключително силен и смъртоносен.

"В момента има бум на синтетичните наркотици, поради леснотата им за пренасяне и леснотата за укриването им. Нещата стават все по-разнообразни: вейпове, питиета, прахове, неща, които всеки може да си купи отвсякъде, без да знае какво има в него", коментира Десислав Митев- началник на сектор в Териториална дирекция "Агенция Митници" – Русе.

А местата, откъдето могат да се купят и употребят наркотици, са безброй. От паркове и градинки до елитни заведения и разбира се - в интернет.

"Най-достъпно със сигурност е марихуаната, понеже човек може да я намери навсякъде. Познавам хора, употребявали наркотици и то от ранна детска възраст, дори от началното училище, което им личи в днешно време. Просто се знае кои хора употребяват и кои хора продават. Всеки познава поне по един такъв човек", отбеляза Марк Иванов – ученик.

"Много хора на нашата възраст, за жалост, ги допускат до дискотеки, до клубове, където има, разбира се, екстази под формата на бонбони", каза Александра Матева – ученик пред БНТ. 

Според русенци употребата на наркотици сред подрастващите е излязла напълно извън контрол и може да се види навсякъде, дори и през деня.

"Аз живея зад Механотехникума и редовно ги усещам. Предполагам, че трева пушат, марихуана. Не може да се преборим при това състояние, в което сме в момента. Те, милиционерите закрилят големите дилъри и това е всеизвестно. Безнадеждна работа е."

"Тези дилъри трябва да се спрат, защото са много в Русе. Не че имам познати, но виждам как продават някакви работи и не можеш да му кажеш нищо. Вече няма контрол към децата."

Според психиатри, най-важното, за да се спасят подрастващите от наркотиците, е родителите да обръщат повече внимание на деца си и при най-малкото съмнение веднага да потърсят специализирана помощ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Колко чисто ще получават хората на минимална работна заплата от с...
Оставиха в ареста Стефан Димитров от аферата "Митници"
Голяма наша банка с важно съобщение за клиентите си, важи от 25 о...
Минималната работна заплата става 1077 лева
ПСС с важно напомняне при излет в планината!
Екшън на магистрала "Тракия" завърши с много груба проява


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).