Икономист с остър коментар: Бюджетът е пробит и вече е заложник

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:46 / 03.11.2023
694
Вчера Асен Василев е обявил пред синдикатите, че готви ново увеличение на пенсията от 10%. Пенсионната система от около 7-8 години е много ясно и видимо изпаднала в колапс и вноските от държавния бюджет, които покриват пенсионните вноски, вече надвишават процент, 10 милиарда лева е дефицитът в НОИ. 20 милиарда лева харчим за пенсии, грубо казано през тази година, 10 милиарда липсват. Това означава, че 10 милиарда допълнително се плащат през данъци. Един път плащате за пенсии през осигуровки, втори път през данъци. Това каза икономистът Преслав Райков пред NOVA News.

"Бюджетът е пробит и вече е заложник на социалните политики, които през последните три години бяха прекалено засилени. Абсолютно, всеки сектор се обръща към държавата. Нещо, което трябва да бъде прекъснато възможно най-бързо, защото държавата не поддържа секторите, а секторите поддържат държавата", смята той.

По думите му Министерството на финансите е започнало работа с идеята, че с много оптимизирана събираемост бюджетът ще може да бъде закърпен. "Това беше ясно, че няма как да се случи. Дори митниците, НАП и всички контролни органи да си вършат на 100% работата по събираемостта, след като е заложено повече предварително, няма как да го събереш.

Оптимизирането на събираемостта не е инструмент, с който бюджета да нараства от към приходната си част", заяви Райков.

Според него миналата година България е имала изключително добри икономически показатели. “Имахме абсолютен ръст на експорта на всички български компании, завършихме годината с много добри финансови и показателни стратегии. Не очаквам там да имаме съществени движения в пенсионната реформа. Колкото и демографският проблем да е много ясно прогнозиран в следващите 10 години. И хората, които заместват тези, излизащи в пенсионна възраст, са все по-малко. Коефициентът на заместване вече е много притеснителен", коментира икономистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (573):
02.10.2024 Как действат лицата, които се опитват да измамят НОИ за обезщетения
01.10.2024 Над 103 хил. пенсионери не получиха увеличение 
30.09.2024 Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прослужено време" към заплатата
30.09.2024 Към края на август в хазната са постъпили едва 64,8% от разчетените за годината приходи от данъци
29.09.2024 НОИ с подробна статистика за пенсиите у нас
26.09.2024 Асен Василев: МРРБ бави 1,7 млрд. лева за общините. Не подписва договорите в срок 
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа на прохода Петрохан
Вие питате, ние отговаряме: Има механизъм – какво следва с издаде...
Моторист загина след катастрофа на изхода на Добрич
Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край
Есента напомня за себе си след броени часове
Гръцкият посланик у нас за опашките по границите: Въпросът е слож...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).