Икономист: Яйцата и пилешкото са по-евтини, защото има много продукция, произведена в България
Храните на едро са поскъпнали с над 50%, а доходите ни са се увеличили с около 20%. Това коментира в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов.
Той уточни, че тази година инфлацията в страната е по-ниска. Според данните за август тя е 7.7%. "Нашата амбиция е в края на годината да се понижи до 6%. В Еврозоната инфлацията вече е под 5%", посочи икономистът.
Според него би следвало да няма голямо увеличение на основните хранителни стоки у нас. Той уточни, че в България ценовото ниво в малката потребителска кошница доближава средните в Европа.
Той разясни от какво идват по-високите цени на храните у нас, като основната причина е липсата на българско производство.
Яйцата и пилешкото у нас са по-евтини, защото има много продукция, произведена в България . За сметка на това млечните продукти се правят предимно от вносна суровина.
“Внася се мляко в цистерни, мляко на прах. От тях се произвежда сирене, което се оскъпява", коментира икономистът.
“България има сравнително слабо земеделско производство, като изключим зърното", подчерта Гълъбинов.
Той обясни, че нивото на инфлацията пада и затова в следващите три месеца принципно не би трябвало да има повишаване на цените на храните.
Такова обаче се забелязва, особено на плодове и зеленчуци, отчете икономистът.