Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Идва голям празник, ето какво трябва да правим
Автор: Екип Burgas24.bg 12:41 / 05.08.2024Коментари (0)1150
©
На 6 август правословната църква чества един от дванадесетте основни християнски празници - Преображение Господне. По стар стил празникът се чества на 19 август.

Преображение Господне - история на празника, традиции и обичаи

Събитието Преображение Господне е разказано в Евангелието. Малко преди страданието си Христос с трима избрани ученици - Петър, Яков и Йоан - молещи се на планината Тавор в Галилея, за първи път им разкрива своята Божествена същност, за да видят в Него не просто човек и учител, а Господ. Както е писано за това в Евангелието: "И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина“.

Великите пророци от Стария Завет Мойсей и Илия се явили на преобразения Спасител и разговаряли с него за предстоящите страдания. Тогава светъл облак осени апостолите и Христос, от който се чу гласът на Бог Отец: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Слушай го." Така, след като видяха Преображението на Исус, учениците на Христос получиха знак, че Той е Син Божий. Слизайки от планината, Христос заповядал на учениците си да не разказват за чудното явление до Неговото възкресение.

Иконите на празника обикновено изобразяват точно този момент: Исус в ореол от таворска светлина - сиянието, видяно от апостолите. Отляво и отдясно са пророците Илия и Моисей. Моисей държи в ръцете си Скрижалът на Завета - каменни плочи с десет основни закона. А в долната част на иконата са апостолите, паднали на лицата си и покриващи лицата си с ръце заради ярката светлината, която ги озарява под формата на прекъснати лъчи.

 

По времето на Преображение Господне в Израел зрее гроздето, което е неразделна част от църковния живот, тъй като виното често се използва в църквите за различни християнски ритуали. По традиция на този ден се освещава гроздето и това е първия ден в година, в който може да се опита този плод.

След празничната служба е обичайно не само да се ядат осветените плодове, но и да се почерпят всички, особено бедните.Може да се осветят круши, сливи, праскови, както и грозде.

На празника във всички църкви и храмове бият камбани, свещениците обличат тържествени одежди, а вярващите присъстват на вечерни и утринни служби. Енориашите палят свещи за здраве и се молят на светците за семейно благополучие. След литургията се провежда литийно шествие.

Преображение Господне пада по време на строгия двуседмичен пост на Успение Богородично, така че вярващите на 6 август могат да облекчат ограниченията от поста: те могат да ядат риба за вечеря или да отпият глътка вино. Неразделно правило е тишината и спокойствието, защото празникът, съвпадащ с поста, е време за единение със самия Бог и трябва да се проведе в мир.

На този ден младите може да планират годеж и последваща сватба през есента. Счита се, че на този ден започва обръщането на природата към зима - денят намалява, а морето става по-бурно. 

Празникът е известен още и като Сотировден, на който имен ден празнуват всички с имената Сотир, Сотирия, Христина, Сияна, Светла, Светльо и производните им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: