И това го има, но при почивка в планината: Кашкавал пане със зелева салата срещу 9 лева и бира за 4 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
16:32 / 07.08.2023
622
Освен по плажовете, хората търсят лятна прохлада и в планината. А у нас има десетки места, където можем да намерим спокойствие, чист въздух и приемливи цени. 

В България има около 400 хижи и места за настаняване в планинските райони. В групите за планинари в социалните мрежи посетители споделят впечатления както от условията в местата за настаняване в планините, така и от цените на предлаганите услуги. Подробен списък се поддържа и актуализира от групата TarnovoRuns - Движение и здраве за всеки. 

Правим преглед на някои от най-популярните и достъпни хижи в българските планини - какви са цените за нощувка и какви удобства предлагат: 

Хижата се намира в Пирин, а около нея се намират множество планински забележителности. От нея се разкрива гледка и към скалния феномен “Стъпалата". Цената за стая със санитарен възел е 30 лв. Възможно е да се наложи предплащане на 50% капаро месец преди датата на резервацията. Хижа "Яворов" разполага със 70 места - 6 двойни стаи със собствен санитарен възел и сателитна телевизия, 1 апартамент, 4 тройни стаи без санитарен възел и общи стаи. 

Намира се на 1520 м надморска височина. Разполага с 60 места и вътрешна тоалетна. Цените на ястия като  боб и леща са около 5 лв., гъбена супа - 6 лв., домашно кюфте 3.50 лв. Стаите са общи, цената за нощувка е 25 лв. Не е позволено посещението с кучета, къмпингуването е разрешено. 

Разположена е в близост до природния феномен Седемте Рилски езера, намира се на брега на едно от тях - Рибното езеро, на около 2000 м надморска височина. Хижата предлага добри условия за настаняване и изхранване, а капацитетът е 92 места. До нея се стига с лифт (може и пеша), а от там нагоре туристите поемат по маршрут, обикалящ всички езера. Цената за нощувка в двойна стая е 30 лв. Цените на основни напитки и ястия са: Кока-кола - 4.50 лв., бира - 4 лв., омлет - 8 лв., кашкавал пане със зелева салата - 9 лв.

Разположена е на 1960 м н.в. в долината на река Мальовица, а капацитеът е 85 места. Цената на нощувката е 30 лв. в обща стая с 8 легла, 4 от които двуетажни. Двойна стая е на цена от 35 лв. Бунгало за двама струва 70 лв. за нощувка. Супите са по 4-5 лв., а кюфтетата - 2.50 лв. Шопската салата е на цена от 8.50 лв., а омлетът - около 4-5 лв. 

Намира се на 950 м надморска височина, на границата между Троянска и Калоферска планина. Капацитетът й е 57 места с външни санитарни възли и бани. Разполага с туристическа столова, кухня и бюфет. Цената за нощувка е 25 лв. Кафето е 2 лв. Бири и безалкохолни струват по 4 лв. Различните видове супи са по 4-5 лв., а салатите 4-6 лв. Кебапчетата и кюфтетата на скара са по 3 лв., домашни пържено картофи - 5 лв., а десертите (торти, палачинки) - 5 лв.  

Независимо от това къде решите да отседнете, трябва да имате предвид спазването на някои основни правила за безопасност - подходяща екипировка, включваща удобна и непромокаема връхна дреха, информация за трудностите и особеностите на маршрута, мобилен телефон с напълно заредена батерия, пише businessnovinite.bg.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).