© | | Държавният стандарт за бялото саламурено сирене влиза в сила от днес, съобщиха вчера от Асоциацията на млекопреработвателите. Само след седмица по магазините ще има от продукта с качества, познати на поколения българи. Подобно на киселото мляко и сиренето ще може да се изработва от краве, овче, биволско, козе. Може да бъде и смес от краве и овче или краве и биволско.В момента много производители спазват изискванията на стандарта, който важеше и преди 20 години. Сега обаче те ще трябва да си сертифицират продукта и след като си закупят от Института по стандартизация необходимите документи, ще имат право да си сложат върху опаковките логото за БДС. Запазеният знак, който ще показва, че сиренето е произведено по традиционната българска рецепта, представлява син правоъгълник и в него е изписана абревиатурата БДС с бели букви. Продуктите, които ще се произвеждат по стандарта, трябва да са направени само от сурово мляко и да не съдържат генномодифицирани съставки. Млечните храни, произведени по класическата рецепта, ще бъдат значително по-скъпи, обявиха производителите, които вече я спазват. |