И сиренето с държавен стандарт от днес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:15 / 16.08.2010
603
Държавният стандарт за бялото саламурено сирене влиза в сила от днес, съобщиха вчера от Асоциацията на млекопреработвателите. Само след седмица по магазините ще има от продукта с качества, познати на поколения българи. Подобно на киселото мляко и сиренето ще може да се изработва от краве, овче, биволско, козе. Може да бъде и смес от краве и овче или краве и биволско.

В момента много производители спазват изискванията на стандарта, който важеше и преди 20 години. Сега обаче те ще трябва да си сертифицират продукта и след като си закупят от Института по стандартизация необходимите документи, ще имат право да си сложат върху опаковките логото за БДС. Запазеният знак, който ще показва, че сиренето е произведено по традиционната българска рецепта, представлява син правоъгълник и в него е изписана абревиатурата БДС с бели букви. Продуктите, които ще се произвеждат по стандарта, трябва да са направени само от сурово мляко и да не съдържат генномодифицирани съставки. Млечните храни, произведени по класическата рецепта, ще бъдат значително по-скъпи, обявиха производителите, които вече я спазват.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Затварят от днес част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Почина Борис Бекяров
Доц. Кунчев: Хора, моля ви, не им се връзвайте на глупостите и не...
Полицай е загинал при катастрофата край Стара Загора
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получава...
Има загинал при катастрофата край Стара Загора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).