Хванаха двама, извършващи нерегламентирана продажба на риба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:30 / 05.09.2012
559
На лодкостоянка Каварна при планирана съвместна проверка на мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори "Рибарство и контрол" Варна и Добрич е проверен при пристигане в пристанище риболовен кораб "Ивана" с външна маркировка КВ 6231, извършващ планиран за деня рапаноулов. При проверката инспекторите откриват недеклариран калкан и маломерен калкан с размери 16-17 см. при допустим минимален размер 45 см. Маломерния калкан е бил укрит между съдовете с рапани а другия калкан e укрит в един от фризерите.

На първоначалните въпроси от инспекторите екипажа отговоря че няма улов на калкан, в следствие на което имаме нарушена разпоредба на специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море.

Съставени са Актове за липса на уведомление /според специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море/, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка. Маломерният калкан е върнат във водата независимо от състоянието според ЗРА.

Очаква се решение от ръководството на ИАРА за отнемане на специалното разрешително за улов на калкан на риболовен кораб "Ивана - КВ 6231".

При проверки край Южното Черноморие на друга мобилна група на ИАРА и инспектори от сектор "Рибарство и контрол" Бургас са хванати две лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба, включително и на маломерен калкан.

Между Созопол и Аркутино, контролните органи са хванали лице, продаващо около 40 кг. риба без всякакви документи. Рибата е била от видовете калкан, ватос, попче, паламуд. При проверката са извикани и служители от Агенцията по безопасност на храните. На нарушителя е съставен акт за продажба на маломерна риба и риба без документи. Рибата е конфискувана.

На не охраняван плаж преди Резово, мобилната група на ИАРА е забелязала лице, приемащо риба от лодка без регистрационни номера. При появата на контролните органи, рибаря с лодката е избягал, но другото лице е заловено. В него се установява наличие на 4 бр. маломерен калкан под 39 см. Рибата е иззета, а на нарушителя е съставен акт за наличие на риба без документи и маломерен калкан.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).