Христо Грозев: Руските шпиони в Европа прибягнаха до по-агресивни дейности

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:40 / 21.06.2024
1080
"Шпионите на руските специални служби прибягват до по-агресивни тактики на работа в Европа и поради тази причина правят все повече грешки, които увеличават вероятността да бъдат разкрити". Това е коментирал разследващият журналист на Bellingcat Христо Грозев в интервю за LIGA.net.

Грозел е заявил, че в момента агентите на Руската федерация работят, "осъзнавайки, че войната е глобална и че не разполагат с много време за дипломатическо присъствие в много европейски държави".

"Те предприемат много агресивни действия, свързани с големи грешки, и позволяват на западните разузнавателни служби да ги заловят и екстрадират", е обяснил разследващият журналист.

Грозев е коментирал още, че "като оставим настрана политическото желание за изгонване на възможно най-много руски дипломати, до шест месеца може да се наблюдават много нови провали на агентите на Кремъл".

"Те ще доведат до по-строго отношение на западните държави към Руската федерация, до затваряне на възможността за получаване на каквито и да било визи. Това е, което ще видим до края на годината", е заявил Грозев.

В края на зимата The Economist публикува статия, която разкрива, че благодарение на смяната на ръководителя на "комитетите за специално влияние" Руската федерация е успяла да реабилитира разузнаването си на световната сцена. В резултат на тази промяна руското разузнаване е станало много по-ефективно.

В публикацията също така се отбелязва, че руските разузнавателни служби може би участват в подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, в допълнение към кражбата на класифицирана информация, може да бъде опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликт в рамките на НАТО.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4323):
19.06.2024 Лимузина, сервиз за чай и кинжал - подаръците на Путин за Ким Чен Ун
18.06.2024 Кадиров е започнал да подготвя свой наследник заради тежкото си заболяване
16.06.2024 Земетресение от 6 по Рихтер разтърси бреговете край Перу
15.06.2024 Reuters: Без подкрепата на съюзниците на Москва въздействието на Срещата на върха за мира ще бъде ограничено
02.06.2024 "Френски войници, убити в Украйна": Българин, украинец и германец поставиха празни ковчези до Айфеловата кула
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
Още новини от Национални новини:
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" отправяли заплахи към Ивелин Михайлов, казв...
Две степени на опасност са обявени за утре!
Международна военноморска група, с българско участие, започва раб...
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).