Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хората се оплакват от двойни сметки за ток през декември, от EVN отговориха защо
Автор: Рени Атанасова 16:34 / 08.01.2024Коментари (0)3729
© Burgas24.bg
Много хора се оплакват от двойни и дори тройни сметки за ток през декември, научи "Фокус". Вероятната причина за това са празничните дни, в които се е ползвало повече електричество, но много от гражданите отричат това твърдение, тъй като датата им за отчитане на електромери е била преди 15 декември. От EVN твърдят пред хора, които са отишли да попитат дали има някакъв проблем, че няма увеличени на цената на тока и сметките за декември не са приравнителни.

"Долни измамници и мошеници. Смениха старите електромери уж с по-нови и такива, които да могат да се манипулират, а те правят точно това - софтуерно", "Сметките са двойни. Може би им покриваме 13 заплата. Започва се - след вдигането на наздравица, сега тока, после водата, данъка... А ние търпим", "Тези сметки ще ви се сторят Рай след 2026-та година. Със спирането на мощности и излизане на свободен пазар, ще съжалявате, че не бяхте на протестите", "И при мен е двойно - за ноември 130 лв., за декември - 249 лв.", "Миналият месец имам 160 лв. Без да има промяна в уредите, които ползвам, на 01.01.24 г. сметката за електроенергия ми е 294 лв. Не мога да си обясня защо. Обирджии", "И при нас е двойно! Предния месец платих 112 лв. ,сега е 225 лв., а не виждам кой знае каква разлика - климатиците си вървят на 23 градуса. Сега по празниците даже бяха на 21 градуса, защото беше горещо вкъщи", "Няма смисъл да си хабиш нервите. Ще те разкарват, ще замерват и ще ти кажат, че няма грешка. Това е редовният им номер за месец декември. Всяка година е така, чух че взимали някакви премии. Или надписват киловати, или си оставят от стари месеци. Уж с новите апарати за отчитане не трябва да се получава това, но все пак сме в България. Нашата изобретателност няма равна", "Какво става бе групи от ЕВН!!! От април - 55 лв. до октомври - 90-100 лева, за ноември - 157 лв., а за декември - 420.02 лв.", При мен е от 120лв. миналия месец, а сега - 349лв. Със сигурност нямам по-висока консумация", "Миналият месец - 145лв., а този - 351.55 лв.", пишат жителите на Стара Загора в социалните мрежи.

Много хора предлагат да се подаде групова жалба, тъй като ако я подаде един човек, тя бива "заметена под килима". "Крайно време е да се организираме за всеобщ протест срещу високите сметки за потребление на вода и електроенергия. Трябва да определим дата за протеста!", "Нека да се съберем да отиваме заедно", "Казвате, събираме се всички от града и яко влизане с взлом", "Жалбите при тях за съжаление не помагат, поне когато са единични. Карат те да си плащаш като поп или ти спират тока и ти казват "ако искаш". И това с двойните сметки не е им е за пръв път, а е обичайна практика и реално си с вързани ръце, защото си зависим от тях", "Миналата година имах абсолютно същият проблем. За декември беше почти х2, за януари още повече. Потреблението в месеците беше абсолютно едно и също откъм работещи уреди. Давам шанс на това, че в определен месец е било по-студено и климатика примерно е изхарчил идея повече, но по три 3 - беше абсурдно. Разбира се, се свързах с любезните хора от ЕВН, при което не се случи нищо различно от това да мине проверка, за да отчете електромера и да ми кажат, че всичко си е наред. Странно беше, че го отчетоха в седмица, в която не си бях вкъщи и когато ми се обадиха ми казаха "Колегите днес провериха, потреблението Ви в момента е същото". Не разбрах особено как употребявам ток, докато ме няма вкъщи и всичко е изключено, но зарязах случая, защото не ми се разправяше. Тази година не ме изненадаха с нещо различно. Сметката за ноември и декември е с разлика х2 на абсолютно еднакво потребление, взето предвид дори, че навън не е било студено. Според мен и да пуснете жалба, нищо няма да се промени. Парите все ще си ги вземат и това явно ще си се повтаря", "Нашата сметка за месец декември е двойно повече. Днес разговарях със служител от Евн и отговорът беше, че или се краде ток или електромера е повреден. Ще ми изпратят служител, който да го погледне", "Предходни месеци по 10 лв. за необитаема къща, а през декември сметката е 470 лв. Работи само един рутер, а през ноември и един хладилник", "Куче влачи, диря няма, и при тока и водата. Ние платихме два месеца по 250 лв. вода, а винаги плащаме до 70 лв. Когато отидох да ги питам, вдигат рамене и ми казват, че ако се съмнявам във водомера, трябва да си платя да го пратим да се провери и че е възможно да е от казанчето при положение, че казанчето си е много добре. След това изведнъж сметката се нормализира и си е 65 лв.", възмущават се старозагорци.

"Фокус" се свърза и с енергоразпределителното дружество за коментар по темата. Крум Косев от отдел "Комуникации“ в EVN заяви, че е запознат с тези сигнали, но към момента няма завишен брой сигнали във връзка със стойността на фактурите. "Всеки един сигнал се разглежда индивидуално, дава се обратна връзка на клиента, а ако е необходимо се прави и проверка на място. Такива сигнали, относно стойности на фактури, се разглеждат приоритетно", каза Косев. Той бе категоричен, че цената на електроенергията се определя от регулаторен орган, а последното завишение на цената е било на 1 юли 2023 г. "Традиционно през зимния сезон е налице по-висока консумация на електроенергия. Декември, като първи зимен месец, винаги има по-голяма консумация спрямо ноември и това е всяка година. Винаги, когато излязат сметките за първия зимен месец, зачестяват тези мнения за по-високи сметки. Когато сравним декември с ноември, винаги през декември консумацията е по-висока. Тази специфика при редица клиенти се вижда ясно и по време на Коледно-новогодишните празници", каза Косев.

По думите му, стойността на една фактура зависи от потреблението на съответния имот. "При всеки клиент има най-различни индивидуални фактори, които могат да окажат влияние и ние винаги сме съветвали клиентите да обърнат внимание на тези фактори, които касаят жилището им - каква е степента на енергийна ефективност на имота, какви са уредите, които се използват в домакинството, дали са с висок енергиен клас, дали се използва електроенергия за отопление, големина на жилището, брой живущи и т.н. Консумацията се отчита регулярно всеки месец. Освен това Стара Загора от много години вече се отчита с новите дистанционни електромери", заяви Косев. 

Проверка на "Фокус" показа, че EVN приема и завежда сигнали и жалби, подадени лично в офис за обслужване на клиенти, на пощенския адрес за кореспонденция, както и на електронен адрес info@evn.bg. Необходима е минимална информация за извършване на проверка и изготвяне на отговор - Име и фамилия; Точен адрес; Описание на ситуацията и желания резултат; Клиентски номер или номер на измервателна точка, ако сте клиент на Дружеството. Надлежно подадените сигнали и жалби се разглеждат и отговор се изпраща в срок до 30 дни от датата на постъпването им. В случай че отговорът не е удовлетворяващ или не е получен в указания срок, клиентът има право да подаде жалба до КЕВР или Министерство на енергетиката спрямо компетенциите им:

Ако пък се съмнявате в истинността на данните от електромера, може да заявите извършване на техническа или метрологична проверка. При положение, че резултатите от техническата проверка или от метрологичната експертиза покажат неизправност в уреда, Дружеството ще поеме разходите по проверката, като възстановява на клиента направените от него разходи. В случаите, когато се установи, че електромерът е в напълно изправно състояние, всички разходи остават за сметка на клиента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: