Ходенето болен на работа - геройство или глупост?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:53 / 07.12.2023
836
Редно ли е да се ходи болен на работа? На така зададен въпрос вероятно поне 99% от нас ще кажат "Не!".

Ако обаче обърнем въпроса: "Вие ходите ли болни на работа?", колко от 99-те процента ще повторят отрицателния отговор?

Със сигурност не чак толкова доминиращо мнозинство.

Защо продължаваме да ходим на работа с настинки, неразположения, болки, а понякога и в по-тежко състояние?

С температура, течащ нос, възпалено гърло, на противовъзпалителни, успокоителни, а в някои случаи дори и на силни препарати за болка?

Както усещането за болка е различно при различните хора, също толкова субективно е и възприятието за болест - човек може да усеща очевидни симптоми, но да се чувства работоспособен. Има го и обратното - като Том Сойер да се фиксираш върху едва забележимо оплакване, за да си намериш извинение да не станеш от леглото.

В случая обаче говорим за баналните - и не толкова - зарази на есенно-зимния сезон. Респираторни вируси, настинки, грип и дори COVID. Състояния, които приемаме за нормални, карат ни да се чувстваме извън форма за няколко дни и обикновено отшумяват бързо и без следа. Не си прикован на легло, но не си и особено работоспособен.

Масово сме приели, че това е състояние, в което трябва да се ходи на работа. В доста случаи и физически, въпреки възможността за хоум офис.

Причините са разнообразни - на един не му се губи време да ходи при личния си лекар за болничен, нито пък му се хаби отпуск; друг е приел, че има работа за вършене и тя не може да чака, нито пък има кой да я свърши вместо него; трети не иска да товари колегите си; четвърти го смята за слабост, кекавост и излишна хипохондрия; пети се опасява да не направи лошо впечатление на шефа, който да реши, че се скатава; шести има наистина кофти шеф.

Всички тези решения и нагласи пък разполагат с изключително плодотворната почва, която от десетилетия се поддържа у нас и помага за разцъфването им - ниската здравна култура. Зле функциониращата здравна система е мощен фактор за допълнителното ѝ разрастване, а образованието и липсите в него допълват картинката.

Под здравна култура се разбира не само да знаеш, че трябва да си миеш ръцете и зъбите, да схванеш кога да потърсиш лекар и да изпълняваш предписанията му. Не е дори и от малък да си наясно, че трябва да се храниш здравословно, да се движиш и да спиш добре.

Здравна култура е и умението и базовото познание как да се грижиш рационално за собственото си тяло и здраве.

Да си наясно, че инвестицията в него е също толкова важна и основополагаща, както и в образование, кариера и ценни книжа. И съответно да се грижиш за него като за второ CV.

В случая с настинката базовата здравна култура казва, че не бива да се самозалъгваш, че ще се оправиш с ракия или да се блъскаш с противовъзпалителни, за да продължаваш на пълни обороти.

Това е като некачествено гориво, което бавно уврежда двигателя. То просто ще забави процеса на възстановяване, а в някои случаи може и да доведе до усложнения, пише webcafe.bg. Затова и е безсмислена саможертва.

Най-разумното нещо, което може да се направи, е човек да си даде ден-два почивка, да спре да работи или поне да намали темпото. Това ще се отплати с по-бързо оздравяване и връщане на пълноценно ниво.

Неглижирането на сезонни вируси е малко вероятно да доведе до нещо сериозно - затова и всички го правим - но така просто удължаваме периода, в който не се чувстваме оптимално. Тоест и периода, от който толкова се притесняваме заради настинката - че не работим добре.

По същата логика, ако ходим на работа болни, пръскайки вируси от криворазбрана колегиалност или чувство за дълг, може допълнително да попречим на работата като заразим и колегите си. В резултат всички вкупом ще го отнесат.

Това, естествено, е рационално мислене, които трябва да приемат не само работниците, но и работодателите - от настинал служител полза няма и шефът също трябва да създаде условията всички да го разберат, да не се изсилват или чувстват виновни.

Преди пандемията нямаше нищо по-нормално от това да се ходи настинал на работа. Сега нагласата се промени, макар и доста плахо, и болните поне по-често остават да работят от вкъщи.

Поне е някакво начало, но до здравната култура имаме още доста път.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).