Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Херпетологът, който спаси нилския крокодил: Може човек да се доближи до водоема, да бръкне с ръка и да стане беля
Автор: Екип Burgas24.bg 22:03 / 07.08.2024Коментари (0)1511
©
Приключи сагата с крокодила, който живееше в дупка в софийския квартал "Ботунец". Той беше качен на микробус, който се отправи към Софийския зоопарк. Там ще му направят необходимите изследвания. Главният херпетолог на "Зоопарк – София" Георги Кръстев, който участва в акцията по спасяване на влечугото, коментира темата.

Запитан дали е вярно, че крокодилът е работил в цирк, Кръстев заяви: "От тази информация, която имам - да, работил е. Той е спокоен характер, не е агресивен, освен ако не бъде истински тормозен. Спокойно животинче, с което е работено преди и е свикнало с хората".

"Това е нилски крокодил. Все още не можем да кажем на колко години е. Едно влечуго в изкуствени условия расте според начина на хранене и отглеждане", каза херпетологът и допълни, че е голям около 1,80 м.

"Опасност винаги може да има, когато едно животно от подобен тип – хищник, не е защитено от достъп с други лица. Може човек да се доближи до водоема, да бръкне с ръка и да стане беля", подчерта той пред NOVA.

Местообитанието на едно такова животно трябва да бъде доста по-голямо, коментира херпетологът относно дупката, в която живееше Кроко. "Той трябва да има площ, където да може да плува и да се движи. Очевидно не е имал такива условия. Другото, което трябва да има е различни термални зони, това означава слънце, сянка, ако паднат температурите – отоплителен уред".

Кръстев отбеляза, че и други хора в България отглеждат крокодили, но от друг тип – кайман или кайман-джудже. "Това са видове, които не достигат повече от 1,50 м до 1,60 м.", допълни той.

"Истината е, че всеки от нас може да си купи крокодил, гърмяща змия, варан, гущер и т.н. Няма регламент за влечугите, който да те ограничава дали можеш да си отглеждаш такова животно. Тук идва човешката отговорност. Хората е крайно време да разберат, че подобни животни, като нилски крокодили и по-големите видове водни варани, не са за домашно отглеждане. Те изискват много специални условия, обем, диета и осветление", обясни херпетологът.

Кръстев подчерта, че при закупуването на такова животно, хората са длъжни да обявят, че го притежават. Институцията, която е отговорна да извършва проверки е Регионалната инспекция по околната среда и водите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: