Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:33 / 03.05.2024
1891
Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар. Съществуват и други причини, например това, че пазарът у нас е малък. Това коментира в NOVA финасистът Левон Хампарцумян.

"Разликите са малки, това че сме в общ пазар помага. Но има множество причини за увеличаването на инфлацията в България спрямо еврозоната. Например разликата при месото в Европа е 2,5% , а в България – 6,4%", обясни главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Според него тенденцията е същата и при режийните разходи – водата, токът и газта също поскъпват.

"Млечните продукти и яйцата са систематично по-скъпи и през последните две години продължават да поскъпват повече отколкото в Европа. Трябва да се провери дали има нещо сбъркано в пазарните механизми и регулациите, които да държат тези пазарни аномалии", заяви още Богаднов. По негови думи през последните три месеца в България инфлацията е с по-ниски стойности, отколкото в еврозоната.

Според Хампарцумян никой не може да регулира изкуствено, или да ограничи стремежа на един търговец да печели. "Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост", обясни финасистът.

"През последните години в цяла Източна Европа заплатите растат с много високи темпове нагоре. Когато има ниска безработица и висок ръст на заплатите, това се отразява и на потреблението. Средно в еврозоната годишния ръст на заплатите е 3%, а при нас е 12%", каза Богданов.

Хампарцумян коментира и темата за ДДС на хляба като посочи, че преди пандемията и войната, близо 70% от пазара на хляб в България, е бил в сивата зона, а премахването на ДДС само би изравнило ситуацията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (375):
25.11.2024 Скочиха цените на зеленчуците
18.11.2024 Кукушева: По груби сметки стойността на хляба ще скочи с 20%
04.11.2024 Ето как да си приготвим кашкавал у дома
31.10.2024 Експерт: Ресторантът е лукс, всеки сам си избира дали да яде стек за 15
лева
23.10.2024 От фермата до магазина: Над 200% е надценката в цените на прясното мляко у
нас
23.10.2024 В Нидерландия зрял 90 дни кашкавал струва 22 лева, в България е двойно по-скъп, а срокът на зреене е 45 дни
Още новини от Национални новини:
Луций Цезар или Гай Цезар? Разкрита е самоличността на статуята, ...
Андрей Райчев: В парламента има жалки усилия на оцеляващи хора да...
Meteo Balkans пусна пълна прогноза за времето за декември, снегът...
Кузман Илиев: Много важни се помислиха тези в парламента
На 76 години си отиде конституционният съдия Благовест Пунев
Трима са задържани за побоя в столичен мол


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).