Гръцки плодове и зеленчуци превземат пазарите ни
Внесли сме стотици тонове плодове и зеленчуци от Гърция през миналата година - една пета от износа на южната ни съседка е бил за страната ни.
Гърция изнася все повече към България, показват данните на ресорната гръцка асоциация.
Сега сме втора дестинация за тяхната продукция - 248 хиляди и 200 тона за 131 милиона евро. Първи са Румъния.
Каква стока имаме по пазарите и къде отива родното производство?
На щанд на голям пазар в столицата стоката е предимно от южните ни съседки.
Според специалисти вносът ни от Гърция е най-вече заради цитрусите, които се изкупуват за сок.
Но има и обяснение за тенденцията - дава го пред bTV гръцкият икономист Йоаким Кламарис, който е част от български синдикат:
"Освен че е по-икономично да се купува от Гърция, намалението на работната ръка в България и инвестициите към земеделието и българската продукция е със спад поне 50% за последните пет години.“
Според председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов българските плодове и зеленчуци са най-търсени.
"Доста пъти хората предпочитат да дават повече пари за българско, единственият проблем е, че българското производство не е достатъчно“, обясни Иванов.
Голяма част от българската продукция обаче загива. Това твърди зеленчукопроизводителят от село Мало Конаре Иван Кабуров, според който държавата не подпомага ефективно производителите с бази за съхранение.
"Над 50-60 тона съм изхвърлил или дал за животни. Голяма част от българската продукция загива поради тази причина – че няма къде да се съхранява“, уточнява той.
И докато Иван Кабуров изхвърля тиквите си, на борсата край Първенец прекупвачите търсят вносни зеленчуци. Търговците смятат, че се предпочитат, защото са хубави, сладки, сочни.
А на борсата край Огняново, в която излагат само български производители, е пусто. Според изпълнителния директор Росен Колев причината отново са по-добрите условия в Гърция и Турция.
"Там времето е по-топло. И разходите за отглеждане на оранжерийни зеленчуци са по-ниски“, уточни той.
Родните производители чакат летния сезон, когато традиционно българското се търси повече.