Гости от Бургас ще участват в пресъздаването на последната битка на Владислав III Ягело във Варна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:00 / 08.11.2009
1248
Последната битка на крал Владислав III Ягело ще бъде пресъздадена за пети път. Това съобщи Емилия Петкова, директор на парк-музей „Владислав Варненчик". Събитието ще се състой днес от 16:00 часа в парка на музея във варненския квартал. По думите на Петкова, през тази година ще бъде представена последната битка на крал Владислав III Ягело срещу командния султански пункт на Мурад II. Петкова допълни, че във възстановката ще бъде показана и гибелта на крал Владислав III Ягело. Директорът на парк-музея уточни, че това е партньорски проект заедно със сдружението за исторически възстановки „Чигот", като в него ще участва цялата група от Варна. Петкова подчерта, че ще има и гости-участници от Бургас, Пловдив и Стара Загора. Тя добави, че група „Чигот" е участвала в шуменското и пловдивските сражения, също така и в откриването на виртуалната експозиция на Аладжа манастир край Варна.

Възстановката е едно от мероприятията, организирани от музея по повод 565-годишнината от варненската битка. Тя ще бъде озвучена и съпроводена с демонстрация на бойни облекла на различните видове войски - яничар, тежко въоръжен войник и рицар. Входът за мероприятието е безплатен.

Емилия Петкова каза, че младите хора имат интерес към подобни възстановки, но когато дойдат в музея, се оплакват от липса на време. Според нея възстановката ще представи по-атрактивно историческите събития, за да бъдат привлечени повече млади хора. „Традиционното отбелязване на годишнината на музея е на 10 ноември, когато се е състояла самата битка. Ще почетем паметта на загиналите чрез панихида и молитви по католически и източноправославен ритуал, както и с поднасяне на венци и цветя от консулствата на държавите, участвали във варненската битка", каза Петкова.

Източник: радио „Фокус” – Варна


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво рискуваме, ако телефонът е нашата банкова карта?
Янка Такева: 1853 лева е заплатата в средното образование, пенсио...
Брутално убийство: Мъж е убит с брадва, извършителя е задържан
Докога е безопасно да се влиза в морето?
Откриха изчезнала украйнка, обявена за национално издирване в кра...
Радев се срещна с външните министри на Оман и Саудитска Арабия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).