Голяма възможност за студентите ни в чужбина, ако това се случи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:21 / 15.07.2024
1292
България преговаря с университети в Европа за обща европейска диплома. Така студентите ни ще имат по-големи възможности за образование зад граница.

Мила е магистър в УНСС. Обяснява, че в момента учебните програми в университетите у нас и в чужбина имат разминавания.

"Смятам, че европейската диплома ще бъде доста полезна за всички студенти, които са учили в чужбина и искат да дойдат в България и обратното за такива, които искат да продължат образованието си в други европейски университети“, казва тя пред bTV. 

Съюзът на парамедиците също работи върху приравняване на обучението по европейски стандарт.

"Мисля, че във всяка страна е различно и задължително трябва поне приравнителни изпити. В момента както се говори постоянно за липса на кадри в здравеопазването, парамедиците са хората, които първи реагират“, казва Иван Батев, курсист за парамедик.

От Европейската комисия казват, че се обсъжда общата европейска диплома да бъде издавана от няколко университета в различни държави от Европейския съюз и да се признава автоматично в останалите страни.

"Това е пътят, по който трябва да се върви. Може би в началото с взаимно признаване на дадени дисциплини“, казва ректорът на УНСС, Димитър Димитров

От образователното министерство обясниха, че издаването на единна европейска степен ще даде по-големи възможности за образование зад граница.

"Към момента издаването на единна европейска степен се предвижда да бъде въведено на доброволна основа в университети, които участват като партньори в европейски алианси, с правен статут в държава от ЕС“, се казва в позиция на МОН.

През следващите месеци предложението на Еврокомисията ще продължи да се обсъжда от държавите членки.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).