Гледайте печатите върху яйца и агнешко
Когато купуват яйца, потребителите трябва да обърнат внимание на маркировката върху черупката с кода на производителя. Тя удостоверява, че яйцата са предназначени за пазара.
Това са част от съветите, разпространени преди Великден от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Печатът е във формата на елипса с абревиатура BG и номер на предприятието.
Боите за яйца са комбинация от оцветители - така наречените "Е" добавки. В Евросъюза са забранени: "Е" оцветители с номера 121, 123, 127, 128, 154, 160б, 173 и 180.
Когато козунакът е с наситен жълт цвят, вероятно е използван оцветител. Това трябва да е отбелязано на етикета, допълват от БАБХ.
Цените на агнешкото падат на много места в страната ден преди Разпети петък според данните на комисията за наблюдение на основни стоки към Министерския съвет. Според информацията в магазините цяло агне струва с над 10% по-малко спрямо предходната седмица във Велико Търново, Габрово, Ловеч.
На други места обаче има поскъпване до 19,6%. Цяло агне се е продавало на средни цени от 13,04 лв./кг до 14,90 лв./кг. Бутчетата са от 13,24 лв./кг до 16,58 лв./кг в различните региони.
Източник: в. "Труд"