Главчев с важна среща

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:58 / 08.05.2024
1467
По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това министър-председателят беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България.

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчерта, че усилията на страната ни доведоха до намаляващ миграционен натиск. По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери гостите, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие беше друг акцент, който премиерът Главчев постави на вниманието на посланиците. Министър-председателят посочи ползите от нашето членство, като изтъкна благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа.

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).