ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гергана Кабаиванова, "Пендара": Трябва да придобием самочувствие, че имаме уникална и богата българска кухня | ||||||
| ||||||
Тя разказа, че идеята за проекта се ражда след появата на децата й и в стремежа те да се хранят по-здравословно. "Първите ми дейности бяха свързани с това с група граждани да инициираме първите фермерски пазари в големите градове на страната. След като те се установиха като устойчиви бизнес модели в страната, аз се насочих повече към това да помагам на местните селски общности и на отделни физически лица да развиват бизнеса с местни храни. Това със селския туризъм се появи покрай КОВИД, когато светна червената лампичка, че това е една възможност за диверсификация на бизнеса на местните производители на храни и възможност те да правят тези местни пазари в село, в дома си и градските хора да идват на пазар при тях“, обясни Гергана Кабаиванова. Тя отбеляза, че през последните няколко години след КОВИД пандемията се наблюдава засилен интерес и завръщане на хората към селата, интерес към селския туризъм и градинарството. "Пендара“ насочва вниманието към местните храни като форма на преживявания, не толкова като форма за хранене. "За щастие, все по-голям интерес има и към традиционните рецепти, приготвяни в домакинствата. Реално това, което се опитваме в момента да направим, е да скъсим връзката между потребителя и производителя, опитвайки автентичния местен вкус там, където е създаден“, подчерта създателят на проекта. Селският туризъм в България е доста слабо развит, няма и реклама, която да представя страната ни като такава дестинация. Повечето къщи за гости рядко предлагат храна, още по-рядко традиционна, автентична. "Друг е въпросът, че законодателството в тази област е много изостанало, много слабо развито и не дава добри възможности на бизнеса, независимо дали е малък или голям, да предлага такива автентични селски храни“, посочи тя. Именно това е и целта на Академия "Пендара“ – да предаде ноухау към предприемачи, които искат да се занимават със селски туризъм, обясни Кабаиванова. "Свързваме ги с ментори, които могат да предадат своя опит от българската среда, но също така правим и посещения в чужбина. Самите фермери са скептични за потенциала на пазара, именно защото България не е позиционирана като такъв бранд, но интересът към тази концепция нараства все повече“, поясни тя. "Нашата организация прави проучвания, пътувайки из селата, и наистина достигаме до много интересни рецепти, много богати вкусове. И ние самите се изненадваме. Трябва да придобием самочувствие, че имаме една наистина уникална и богата българска кухня и е време да я възстановим и възпроизведем, но повече под формата на преживявания, не толкова на рецепти, които да заемат своето място в ресторантите“, заяви Гергана Кабаиванова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
16:05 / 24.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
В Бургас е първата училищна паралелка, която изучава изкуствен интелект
09:30 / 24.11.2024
Важна новина за бургаските шофьори!
04:00 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета