Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Габриела Руменова: Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 28.09.2024Коментари (0)681
©
Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ. В България има над 6300 питейни заведения и барове, а те са сред рисковите места за продажба на диазотен оксид на подрастващите. За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол. Необходима е и превенция, която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците от приемането на това химично съединение.

Такова мнение изрази пред БНР създателят на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" Габриела Руменова по повод приетите от Народното събрание промени в Закона за здравето, с които се въведе пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица с изключение на сделките между търговци.

“Вярвам, че има такъв проблем. Че той вече е добил сериозни мащаби и че институциите правят опити да се справят с него. Когато в едно общество се идентифицира проблем, се създава законодателство, посочват се контролни органи и се определят санкции за нарушителите. Но винаги – на по-ранен или по-късен етап, се стига до извода, че само законово регламентиране и само контрол не са достатъчни, защото така ние по-скоро се борим с последиците от проблема. За да можем да се справим истински с него и да спрем разрастването му, е важно да го изследваме в дълбочина и да заложим на превенцията", посочи експертът по комуникации и потребителско право.

Тя даде пример как действията на осъзнали своята социална отговорност популярни личности и безизвестни лица могат да допринесат за това – заснетото преди време от Димитър Бербатов видео със забележка към младежи, които се подават от автомобила в движение, както и на обикновени граждани, които правят и споделят в социалните мрежи видеа, за да покажат и порицаят шофьори, които дишат райски газ зад волана. “Това е по-силното, което можем да направим ние като общество – да се противопоставим като възрастни хора, като представители на медиите, на институциите и да обясним на подрастващите, че дори дадено явление да им изглежда модерно, престижно, ако то крие рискове, няма да доведе до нищо добро за тяхното здраве, развитие и бъдеще", добави Руменова.

Според нея важна роля имат семейството и средата на младежите. 

“Ако родителите са успели да изградят авторитет пред детето и то вярва повече на тях и на техния пример, ако следва добрите лидери на мнение в своя клас с успехи в обучението или от занимания с различни хобита, ще са налице правилни начини да покажем на децата, че има с какво по-смислено да уплътняват своето време. Тогава те между двете алтернативи, по-скоро биха избрали добрия път. С такова възпитение, дори да е направило грешната стъпка в неправилната посока, детето ще е уверено, че може да дойде при нас и да разчита, че ние ще застанем до него и заедно ще извървим пътя назад да го върнем там, където трябва да бъде, за да продължи накъдето го чака истинският успех", каза още тя.

По думите и сами по себе си забраната и контролът не са в състояние да решат проблема, тъй като не е възможно до всяко дете, във всяко заведение и на всяко рисково място да има по един проверяващ екип: “Виждаме, че се търсят ниши – райски газ се продава по заведенията, зад ъглите в малките часове на нощта, с доставки до домовете. Най-различни пътища могат да бъдат намерени, каквато и забрана да се въведе", обясни тя. Съгласно данните в Националния туристически регистър, само категоризираните барове и питейни заведения в страната са над 6300. А това са местата с най-висок потенциален риск от продажба на диазотен оксид на подрастващите, като допълнение към забавлението там.

На въпрос на водещата крие ли риск оставената възможност за продажба на райски газ от еднолични търговци на други търговци Руменова отговори, че при липсата на това химично съединение и невъзможност да бъдат извършвани разлчни медицински манипулации, за които то е необходимо, пациентите ще бъдат лишени от жизнено важна за тях медицинска услуга. И отново подчерта, че “трябва да се регламентира законово как, на кого, кой може да предлага райски газ, за да се обезпечи той да бъде наличен там, където е необходим – в медицината и в кулинарията.



Още по темата: общо новини по темата: 51
25.09.2024 »
25.09.2024 »
24.09.2024 »
26.08.2024 »
14.08.2024 »
13.08.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: