© bTV | Увеличава се популярността на така наречените фреш барове. В големите градове почти на всеки ъгъл вече има сергия, бар или заведение за сокове.В тях се предлагат от стандартни цитрусови сокове, студено пресовани джусове, до смутита.
Прясно изцедените сокове съдържат разтворими фибри. Това са предимно пектини, те като поемат течност, набъбват и създават условия за добро функциониране на бактериалната флора в червата. Те са пребиотик - храната на полезните бактерии.
По-ефективно е студеното пресоване. При обработката на самия плод или зеленчук не се нагрява самата смес, прави много малко обороти в минута и така при изцеждането не се окислява сока, запазват се по-дълго неговите полезни свойства.
Ако сме изморени, изнервени или в стрес, сокът много помага - незабавно ще ни освежи, тонизира и възстанови. Ако пък търсим дългосрочна полза за стомашно-чревния тракт, трябва да пием смутита, които създават усещане за ситост и помагат при нередовен стомах. В смутито има повече неразтворими фибри, които по-бавно се усвояват.
Източник: bTV |