Фермер: Внимавам какво консумират животните. Ако качеството на храната не е достатъчно добро, няма да получим желания резултат в млякото

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:44 / 08.09.2024
1382
Димос Стергианис е животновъд с родословие. Неговите дядовци са били саракацани (каракачани, каракацаи). Днес с помощта на община Суфли и семейството си той отглежда 400 кози и 100 овце. За да предлага на пазара качествено овче и козе сирене, залага на собствено производство на фураж, съобщава Ypaithros, цитирани от Agri.bg.

Семейството ми отдавна се занимава с животновъдство. Моите баба и дядо са имали животни, били са подвижни пастири, саракацани. Професията премина към баща ми, а през 2014 г. решихме да направим следващата стъпка - да се насочим към производството на сирене, опаковайки нашите продукти под собствена марка, споделя Димос, който е завършил млечното училище в Янина. 

Любовта на младия мъж към животните е в кръвта му. От ранна възраст той проявява своята ангажираност към тях. 

Между 2010-2012 г. семейството му започва да проучва възможността за обработка на млякото. 

С насърчението на родителите ми постъпих млечното училище в Янина, спомня си Димос. 

По същото време родителите ми бяха започнали да създават фабриката за сирене, бавно започнаха преработката и когато се върнах от млекопреработвателното училище, поех производството на сирене, допълва той.

Знанията, които е получил, докато е учил в Млечното училище в Янина, са били ценни и са му позволили да придобие техники, които отличават неговите продукти.

"Поддържам връзка и с преподавателите и знам, че ако имам проблем мога да се обърна към тях за насоки. Докато бях там, разбрах, че те не ни възприемат само като ученици, а като семейство", подчертава той.

Семейството на Димос отглежда 400 алпийски кози и 100 асафски овце от подобрена порода. Добитото прясно мляко се филтрира автоматично и се транспортира по тръби до фабриката за козе сирене, където започва преработката му. Сиренето е по традиционна рецепта, но в асортимента се откриват и различни варианти - с лют пипер, риган, по-малко сол и др. 

"Вторият продукт, който произвеждаме, е овчето кисело мляко, което също е по традиционна рецепта. Нашите продукти се рекламират в избрани магазини и магазини за деликатеси в цялата префектура Еврос, както и в цялата страна, където ни потърсят", споделя младият животновъд.

Подчертавайки важността на производството на качествени продукти, той допълва, че произвежда 80% от фуража за животните. Той включва царевица, пшеница, слънчоглед и органична детелина.

"По този начин ние знаем какво точно консумират животните, защото ако качеството на храната не е добро, освен че животното може да претърпи много щети, то няма да ви даде желания резултат в млякото", категоричен е Димос.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...
Министърът на иновациите и растежа: Целта ни са максимално прозра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).