Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кои са най-големите грешки, които се правят при приготвяне на домашна ракия
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 14.08.2024Коментари (0)1779
©
Домашната ракия, произведена от нелицензирани производители и варена в селски казани може да доведе до смърт консуматори или да ги вкара в токсикологията. За това предупреждават токсиколози, технолози и специалисти в сезона на джибрито.

Това е и времето, в което случаите с отровени с изключително опасния метилов алкохол завишават броя си, отбелязват медици и го сочат за свръхтоксичен елемент, чиято употреба от едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора.

“Един от най-големите рискове е може би концентрацията на алкохол в домашната ракия. Тя може да варира значително над позволеното от закона и да бъде много по-висока от тази на търговските продукти. Това увеличава риска от алкохолна интоксикация. Да не говорим, че може да съдържа какви ли не други токсични съставки." Това заяви за “Труд news" Йордан Чорбаджиев, председател на Националната лозаро-винарската камара.

Той отбеляза, че в домашната ракия може да се съдържат вредни вещества като фузеловото масло. “То може да предизвика главоболие, гадене и повръщане. Друг сериозен риск е отравянето с метил алкохол. Като председател на Националната лозаро-винарска камара по никакъв начин не мога да толерирам “гаражното производство" на ракия и алкохолни продукти. То не само, че ощетява държавата с милиони левове, но и излага на риск всички консуматори. В предишните две години над 50% беше обемът на нелегалното производство", отбеляза Чорбаджиев.

“Основни фактори за опасно съдържание в домашната ракия са на първо място неотделянето на костилките, както и оставяне на изгнили плодове. Това е основна предпоставка за наличието на метанол в ракията", категорична е инж. Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

“Основна грешка на хората е, че си оставят материала да се развали, т. е алкохолът да премине в оцетна киселина. А ако плодовете ферментират заедно с костилките и тази смес се държи дълго време преди да се дестилира, се отделя циановодородната киселина. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г./хл естери, които превръщат питието в отрова", заяви експертът.

Пояснява, че ако джибрито мирише на оцет значи, че е тръгнало да се разваля. “Когато има повече алдехиди миризмата е на ацетон, а когато има повече естери мирише остро и на кисело", пояснява специалистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: