Ето какво повелява традицията на Антоновден
Антоновден е както поредният имен ден в празничния януарски календар, на който вдигаме наздравици за носещите имената Антон, Антоана и производните на тях, както църковен празник, посветен на Св. преподобни Антоний Велики – първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм, така и ден, свързан с българските традиции, обичаи и народни поверия.
На 17 януари всяка година честваме Антоновден, наричан още Лелин ден и Чумин ден, тъй като дедите ни считали, че празнувайки деня на Св. Антоний и спазвайки обичаите ще предпазят дома и семейството си от чумата, наричана някога лелята, и от шарката.
В народните поверия това е и денят, в който се раждат всички болести и трябва да не работят жените, да не предат и шият, да не готвят свинско и варива особено леща и боб, на които прилича обривът при шарка, за да държат болестите далеч от дома си, както и да не светят лампите, за да не ги видят болестите.
Освен забрана за приготвяне и консумация на определени ястия в народните традиции и обичаи има и такива, които традиционно се приготвят и поднасят от домакините, за да умилостивят чумата и тя да не влезне в дома им. Какво задължително се яде на Антоновден и каква е историята на тези ястия, защо именно те се поднасят на празничната трапеза не само в семействата, в които има именик, но и в тези, които не се очакват гости? Какви ястия да приготвим на Антоновден? Какво задължително се яде на Антоновден е сред най-често задаваните въпроси от съвременните домакини, които нямат възрастни хора в семейството, които да им предадат традициите и обичаите.
Сред задължителните ястия, които бабите ни приготвяли на Антоновден, били: Пълнената кокошка с булгур. В онези години хората отглеждали кокошки масово в дворовете си. Правили се курбани, за да се омилостивят болестите и за да останат здрави всички в семейството. Задължителни на трапезата били и содените питки. Една от тях домакините оставяли на тавана на къщата си за лелята – за чумата, за да остане и тя там и да не влезне в дома, а другите се раздавали за здраве, намазани с мед.
Любопитен момент бил надупчването на содените питки с вилица – традиция, която жените в семейството спазвали, за да не надупчи шарката децата им. Сред отговорите на въпроса какви ястия да приготвим за Антоновден, е и тутманикът със сирене. За разлика от домашната кокошка, която едва ли имате и ще приготвите за празника, то тутманикът е във възможностите на всяка домакиня, като има и рецепти за мързелив тутманик, който е изисква точене и месене и е бърз и лесен.
Като една от любимите тестени закуски на много поколения, тутманикът ще изненада приятно и семейството, и приятелите, и гостите, които ще посрещнете за празника, ако в дома ви има носещ името на светеца Антоний Велики. Вярвайки че сладкото държи болестите далеч, в някои краища на страната се замесвали не содени питки, а сладка такава или хляб, които често били намазани не с мед, а е с маджун или петмез.
Домакините ги раздавали за здраве и благополучие през цялата година и за да стоят болестите далеч. Сред традиционните за празника ястия е и бъркана баница с яйца и сирене, което не ни изненадва, като се има предвид, че баницата присъства на почти всички празници от календара ни, припомня actualno.com. Няма да пропуснем да споменем и съвременния вариант на домашната пълнена кокошка – пълненото пиле с кисело зеле, което се приготвяло и от бабите ни за Антоновден, но днес напълно почти е изместило домашната пълнена кокошка, като на някои места се пълни пиле едновременно със зеле и с булгур и се поднася като основно ястие за празника.
На Антоновден празнуват своя имен ден Антон, Андон, Антоан, Антоанела, Антоанета, Антони(Й), Антония, Антонина, Дона, Доника, Донка, Доньо, Донко, Дончо, Тони, Тонка, Тотка и др.