Ето какво е мнението на някои преподаватели дали учениците в началния курс да повтарят клас

Автор: ИА Фокус
Коментари (3)
17:13 / 28.01.2024
945
"За" или "против" децата в 3. и 4. клас да повтарят учебната година.

След ожесточен дебат в пленарна зала дали учениците, които не са усвоили материала, трябва да останат в същия клас, предложението отпадна.

Семейната среда и честото посещение на часовете са ключови за успеха на децата, категорична е Величка Тасаджикова, директор на 70. основно училище.

"Голямата част от децата, които не се справят с материала, не се справят не защото нямат необходимите способности или пък защото учителят не се е справил, проблемът е свързан с големия брой отсъствия“, каза пред бТВ Тасаджикова.

Баща на четвъртокласничка, Димитър смята, че децата, които не ходят на училище, трябва да повтарят годината.

В едно от училищата в София децата от 1-6. клас са в целодневна форма на обучение и стриктно се следи за тяхното присъствие в час.

Тези обаче, които редовно пропускат занятията, трябва да имат възможност за наваксване на материала, казват педагози.

"Смятам, че не е лошо да имаме тази опция на повтаряне, не толкова като наказание, а като възможност да постигнат това, което трябва да знаят“, обясни Тони Николова - начален учител в  70. ОУ "Св. Климент Охридски“ в София.

"Те ще имат възможност отново да отработят, да получат знания, умения и да бъдат в една среда – развиваща и подкрепяща“, каза Стефка Хаджийска - начален учител в 51. СУ "Елисавета Багряна“ – София.

Образователното министерство твърдо е против повтаряне на учениците в началния етап. От ведомството казват, че учителите прилагат различни методи и индивидуален подход към всеки ученик: "Опитът в редица държави показва, че повтарянето на началния етап често дава негативен ефект и дори води до трайно отпадане на децата от образователната система и дори може да доведе до сегрегация.“

За разлика от малките учениците в по-горните класове - от 5. до 11., могат да бъдат оставени да повтарят годината.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).