Енергийният министър: Вертикалният газов коридор ще е ключов за спирането на транзита на руския газ през Украйна

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:13 / 06.06.2024
1429
В Министерския съвет бяха подписани два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след чието завършване българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписването на документите бе в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, зам.-посланикa на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия г-н Даниел Орсзаг.

"Инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще гарантира енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план", каза по време на церемонията министър-председателят Димитър Главчев. Той подчерта, че след планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чиито инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Премиерът Главчев отбеляза и активния принос на държавата за успешна реализация на стратегическия проект: Съветът за развитие към МС вече е одобрил държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година и това ще осигури възможност за атрактивно банково финансиране. Създадена е и междуведомствена работна група, чиято основна цел е да синхронизира действията на държавните институции, ангажирани с проекта с цел завършването му в предвидения срок.

"Вертикалният газов коридор е не само стратегическа инициатива с ключово значение за страните от региона, но и инструмент за гарантиране на енергийната им сигурност", отбеляза в изказването си министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му, увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, което започва днес, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници, което е ключово за сигурното снабдяване на държавите от региона. "Сътрудничеството между българските и американските компании в изпълнението на тези проекти от инициативата ще дадат отличен пример за реализация и на бъдещи енергийни проекти с необходимото качество, в срок и в рамките на в заложения бюджет", подчерта Малинов.

Вертикалният газов коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, която цели подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. В края на м. май 2024 г. българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД финализира успешно най-важната обществена поръчка във връзка с реализацията на проекта – за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура.

Подписаните днес договори за лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино са с изпълнители съответно ДЗЗД "Хил Интернешънъл – ГБС 1" и ДЗЗД "Хил Интернешънъл – ГБС 3“ (обединения, в които участват български и американски компании). Общата стойност на двата договора е близо 485 млн. лв.

Виж коментарите (0)

Още по темата (96):
27.06.2024 OMV с решаваща стъпка, свързана с блок "Хан Аспарух"
26.06.2024 КЕВР обсъди цената на газта
24.06.2024 Важна новина за "Газов Хъб Балкан"
17.06.2024 Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия
11.06.2024 "Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"
05.06.2024 Ключова стъпка за Вертикалния газов коридор утре
Още новини от Национални новини:
Приключи и вторият тур за избора на новия патриарх: Започва броен...
53 години от една от най-големите трагедии в родния футбол
Проверяват принуждават ли плажуващите да плащат чадър плюс шезлон...
Вселенският патриарх Вартоломей отслужи панихида на гроба на патр...
Любен Дилов прогнозира името на новия премиер, позова се на изказ...
По мейл или телефон правим самоотчет на електромера


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).