Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенергията

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:32 / 13.05.2024
1431
Не дали, а с колко ще се оскъпи токът за битовите потребители е основният въпрос. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Очаквам да има 4-5% повишение на цената на електроенергията, което до някаква степен е поносимо и отразява инфлацията. Все пак и доходите на хората, включително и на пенсионерите на с около 10%", отбеляза експертът.

Куюмджиев изтъкна, че ситуацията може да стане по-сложна, ако във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ не се намерят пари: "Фондът има два източника на приходи - единият е продажбите на емисиите на въглеродният двуокис, които ни се полагат по Плана за зелен преход, които се падат на държавата, а държавата ги дава на Фонда, а той ги продава на международните пазари. Проблемът в този източник на приход е, че цените на емисиите на въглероден двуокис паднаха двойно. Ако преди една година бяха 100 евро, в момента са 50-60 евро. Другият източник на приходи е 5% от приходите на всички електроенергийни производства в страната - държавни и частни. Както наблюдаваме обаче напоследък производството на електроенергия е спаднало с 14% за първите месеци на година в сравнение с миналата година, т.е. и от там приходите за Фонда намаляват".

На трето място енергийният експерт добави и фактът, че Асен Василев е изтеглил около 1 млрд. лв. от Фонда: "Ако не ги беше изтеглил, проблем нямаше да има, дори и с тези занижени приходи".

Виж коментарите (0)

Още по темата (117):
17.10.2024 "Булгаргаз" не е плащал фактурите си към "Боташ" от юли досега
15.10.2024 Подписват важен енергиен договор с Оман
08.10.2024 Делян Добрев обяви важен проект, с който България ще бъде на върха на електроенергийната система в цяла Югоизточна Европа. Бонус - ще плащаме евтин ток!
30.09.2024 Експерт: Трябва да е ясно, че зеленият преход върви напред, а въглищата си отиват
18.09.2024 Бизнесът ще получи компенсации от държавата за скъпия ток
18.09.2024 Енергийният министър: Приехме допълнение към програмата за скъпия ток
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).