От института подчертаха, че минималните стандарти за качество са нещо различно от БДС. Експертите твърдят, че заради ниската покупателна способност производителите са променили рецептурите на много храни, така че те да са на по-ниска себестойност и да отговорят на доходите на българина. По този начин автентичният вкус на много продукти се е загубил и младите поколения не го познават, със съжаление отбелязват от Института за консервна промишленост в Пловдив.
Оттам заявяват, че в много страни са въведени стандарти за идентичност, които гарантират автентичния вкус на храните. Такъв стандарт има за киселото мляко. По такъв стандарт нашата страна продава кисело мляко в Япония. Този стандарт се регламентира определена технология на производство и техниката, с която се произвежда.
Ние приветстваме първите стъпки с въвеждането на някои стандарти, които определят правила за производство на по-качествени продукти, заявяват от института.
Източник: cross-bg.net