ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт обясни как да разпознаем дали рибата от магазина е прясна | ||||||
| ||||||
Модератор на събитието беше журналистът и експерт по темите, свързани с качеството, Биляна Гавазова. Каква риба се консумира в различните градове на страната? Според анализа на най-големия ритейлър у нас консумацията на риба в различните градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от вкусовите предпочитания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от страната е за ципурата, но освен нея, в столицата най-купуваните видове риба са лаврак и сьомга. София е и градът, в който се купува най-много риба. Най-предпочитаната риба в Пловдив е пъстървата, следвана от ципурата. Във Варна и Бургас много търсени са морските дарове, между които скариди и миди, а от рибите отново най-желана е ципурата. Как се разпознава качествената риба "Консумацията на риба нараства постепенно в последните 20 години, като тя е подчертано по-голяма в по-големите градове. Средната консумация на човек на година е 10-12 кг. риба, като предпочитанията варират по вкус и достъпност“, отбеляза в изказването си чл.-кор. проф. дтн инж. Стефан Драгоев. Той представи 5 основни показателя при избор на прясна риба: Мирис. Прясната риба не трябва да има специфичен мирис. Мирисът трябва да е характерен за рибата или такъв "на море“. Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата трябва да са ярки. Колкото повече време минава, толкова по-бледа става рибата. Появата на слуз при рибата не е признак на разваляне - това е естествена защитна реакция при улов. Има някои видове, при които, колкото повече слуз има, толкова по-прясна е рибата. Хриле. Хрилните капачета трябва да са плътно прилапнали към трупа на рибата. Цветът на хрилете при прясната риба е светло червен. Потъмняването им е признак, че рибата не е прясна. Състояние на коремната част. Коремът не трябва да е издут, а да е с естествената форма на рибата. Очи. Очите на рибата трябва да са съвършено чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността трябва да подсказва, че рибата е съхранявана дълго време. Проф. Драгоев подчерта, че за определяне на качеството на рибата трябва да се прави комплексна оценка, тъй като за различните видове риба отделните параметри са специфични. Правилно съхранение на рибата след покупката ѝ от хипермаркета За улеснение, Kaufland България предоставя прясната риба от витрината с обслужване в специална рециклируема опаковка от алуминиеви нишки, която гарантира до 4 часа температурно предимство при съхранението на продуктите. Преди да се предадат на клиента, опаковките се запечатват машинно, така че да се обезпечи максимално хигиената на продуктите. Безплатно за всички клиенти на веригата на всяка рибна витрина с обслужване се извършват допълнителни услуги като филетиране или предварителна поръчка "по каталог“. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
16:05 / 24.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
В Бургас е първата училищна паралелка, която изучава изкуствен интелект
09:30 / 24.11.2024
Важна новина за бургаските шофьори!
04:00 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета