Експерт каза с какво са пълни кренвиршите и колбасите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (18)
12:55 / 21.11.2023
2313
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.

Месо има в кренвиршите, заяви за "Телеграф“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.

"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обрезките от оформянето на месото. Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси“, обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.

"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет“, обясни д-р Попова.

Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия“, който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.

"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.“, коментира тя. Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка“, уточни Попова.

Колбаси

Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка“, посочи тя. 

Вкус

Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това. "Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.

Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси“, смята тя. По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Стопанинът на заразеното стадо във Велинград: Мисля, че няма чума...
Пътят през "Петрохан" е ужасен и непочистен, започва да натрупва ...
Европейската комисия може да спре всички пари по втория транш от ...
Бащата на починалото в линейка бебе: Това не е бърза помощ! Това ...
Бургаски съдии обсъдиха проблеми от тяхната практика
Движението на "Петрохан" е блокирано! Внимавайте!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).