Експерт: В саламите ни има захар, много нишесте и растителни добавки. Не знам дали бихте искали да ги ядете
"Активни потребители" с проучване на 25 марки колбаси с цел да се разбере какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.
Според д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" анализът е показал, че сегашните салами са много далеч от оригиналната рецепта. "Съвременните аналози са много далеч от оригинала. Според нашата класация само в един имаше захар, в огромното мнозинство има нишесте и растителни добавки като например фибри. Те са упоменати в етикета. Това нещо едва ли бихте искали да го консумирате. За да не се вложи месо, се влагат такива алтернативни съставки", заяви пред NOVA News той.
По думите му може да има натиск от страна на държавата да се спазва БДС.
"Искаме по-голямо качество и безопасност на храните, БАБХ трябва да упражни по-силен контрол и анализ за съответствие между съдържание и етикет. Разчита се на съвестта на производителите да опишат съдържанието. Много голямо влияние могат да окажат големите търговски вериги. Призовавам хората да четат етикетите", посочи Иванов.