Експерт: Продължава търсенето на работна сила и необходимостта от внос на работници от трети страни

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:35 / 28.10.2024
266
През следващата година 60 000 фирми ще имат нужда от 260 000 служители. Това е с около 7000 души по-малко, отколкото предходната година.

"Все по-голям процент от компаниите или се колебаят, или не знаят дали ще наемат повече хора през следващата година. Безработица от 5,2% е ниска, но има и недостиг на хора", коментира в ефира на NOVA Георги Първанов, зам.-председател на Българската конфедерация по заетостта.

"Продължава търсенето на работна сила и необходимостта от внос на работници от трети страни", обясни Жасмина Саръиванова, главен експерт "Социален диалог" към Българската стопанска камара.

Според Първанов все по-предпочитани кадри са хората над 50-годишна възраст.

"Застаряването на населението е факт не само за България, но и за много европейски страни и тази тенденция ще продължава", посочи Саръиванова.

"Младите хора у нас нямат интерес към професии като строители, шивачи, готвачи, техници, шофьори на градски транспорт. Затова при всички случаи ще се прибегне към внос на работници от трети страни", добави Първанов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Величие" с първа реакция: Нагласено е!
Задържаха предполагаемия убиец на жената в столичния "Младост"
Изгоря бусът на известен балкански певец в Студентски град
Голям обрат в последната секунда на изборите!
Заплата от 2400-3700 лева, 34 дни платен отпуск и още бонуси
1% от машините за гласуване са дали дефект по време на вота


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).