Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Няма причина да се притесняваме за пазара на кредитирането и за този на недвижимите имоти - нивото на лихвите е историческо
Автор: Йоланда Пелова 22:33 / 01.10.2024Коментари (0)235
©
Ограниченията за жилищни кредити, които въведе БНБ, целят запазване на банковата система. На този етап нямаме причина да се притесняваме нито на пазара на кредитирането, нито за пазара на недвижимите имоти. Това каза експертът по недвижими имоти Иван Горанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Повечето банки и сега се придържат към подобни ограничения и затова той не очаква сериозна промяна на пазара на недвижими имоти и на кредитирането. "Това засяга само един малък процент от хората с най-ниски доход, на които ще им е трудно да докажат платежоспособност пред банките с този праг, който те предлагат. Това е превантивна мярка. Тези механизми и регулации от страна на банките водят до такава дисциплина и в клиентите“, допълни Горанов.

Според него финансовата грамотност на българите е добра. "С годините натрупахме опит и с взимането на кредити, и с връщането. Българските клиенти вече доста предпазливо и доста информирано взимат решения, когато прибягват до кредитиране. Радвам се, че вече има добра финансова грамотност и изборът е доста аргументиран от финансовите показатели. За това говори и стабилността на банковия пазар“, посочи експертът по недвижими имоти.

Въпреки това той посъветва потребителите да търсят експертното мнение на кредитни консултанти при теглене на ипотечен кредит. "Трябва да се направи добра преценка за размера на кредита и за годините, в които ще се изплаща“, отбеляза Горанов.

По думите му банковият сектор в България е изключително стабилен. Именно поради тази причина нивата на лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски. "Това ниво на лихвите в България е историческо. В Германия, в Италия, във Франция лихвите по ипотеките отиват над 6%, а за бизнес кредитите вече са 7,5-8%. В момента в България се радваме на един рай в банковото кредитиране. Когато има достъп до евтин ресурс, хората се възползват от него и така се развива икономиката. В това отношение може да сме благодарни на политиката на БНБ и на стабилния банков пазар в България, защото по този начин се развива и останалата част от икономическия живот на страната ни“, коментира експертът по недвижими имоти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Бюджет 2025
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: