Експерт: Николай Ненчев беше добър военен министър, който за 3 години направи максимално възможното, за да откъсне България от руското влияние

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:11 / 23.07.2024
1338
"Николай Ненчев беше добър военен министър, който за 3 години направи максимално възможното, за да откъсне България от руското влияние във военната област". Това заяви пред NOVA Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.

Той коментира изпращането на бившия военен министър Николай Ненчев като временно управляващ на посолството ни в Украйна и оспорването на това решение от президента Румен Радев. Държавният глава написа в официална позиция, че правителството "Денков - Габриел" настоятелно е предлагало да Ненчев да бъде назначен за посланик в Киев, но президентът е отказвал, защото смята, че "не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост" и затова е отказал.

Анчев не е съгласен с позицията на Радев.

"Да каже кой според него би бил идеалният кандидат, да преценим", каза Анчев.

И обясни, че Киев е ключова позиция в момента. "Изпращането на Ненчев като временно изпълняващ, не е добър знак към нашите украински партньори. Във всеки момент, когато имаш представителство, по-ниско от ниво посланик, това говори за буксуване в отношенията, нещо, което българското правителство се опитва да не допуска", коментира експертът.

"В дипломатическите двустранни отношения, когато нивото на представителство е по-ниско от извънреден и пълномощен посланик, това говори не малко на отсрещната страна", заяви Анчев.

Изпращането му като временно управляващ посолството ни в Украйна, е единственият начин да замине, въпреки позицията на президента, обясни Анчев. Иначе може България да продължи да бъде без посланик вече 2 години там.

"Временно управляващ може да бъде и за много дълго време, но пак казвам – това не е добър знак към нашите партньори към НАТО, към ЕС , към Украйна. И това "налива вода във воденицата" на зложелателите на България, за тези, които говорят за България като за държава без позиции, без приоритети и хоризонт къде иска да отиде", каза Анчев.

"Преди няколко седмици Тръмп убедително поведе в това състезание, с този безспорно недопустим атентат срещу него. Тогава беше с половин обиколка пред Байдън. Сега му взеха тази преднина", заяви Анчев.

Той коментира още, че за всички наблюдатели е било ясно, че президентът Байдън не е в необходимата форма, за да изкара надпреварата и пълен мандат.

"Онзи злощастен дебат, който, според много наблюдатели е предизвикан нарочно, изигра своята роля", каза Анчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (143):
17.10.2024 Иво Инджев: Основна теза на агресорите е, че Украйна е марионетка и изпълнява чужда воля
17.10.2024 ЕК с много добра новина за българските земеделци
15.10.2024 Осигуряват безплатен транспорт до училище за украинските деца от Несебър и Поморие
13.10.2024 Асен Агов: Русия се съсипва от Путин
09.10.2024 Премиерът: България застана зад Украйна от първия ден на войната и ще продължи да го прави, докато е нужно
08.10.2024 Зърнопроизводители искат спешна среща с финансовия министър
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).