Експерт: Добре е зимните гуми да се сложат до края на октомври

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:53
225
Добре е зимните гуми да се сложат до края на октомври месец, за да не ни изненада отново зимата. Това каза в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова автомобилният състезател Александър Димитров.

По думите му е добре да се направи един преглед, техническо обслужване в сервиз преди началото на зимния сезон, като е важно да се провери работата на системите, да се проверят спирачките, спирачната течност, която е доста често подценявана. "Въобще трябва да се обръща внимание на всичко. Най-важното трябва да обърнем внимание на ходовата част: амортисьори, накрайници, тампони – всичко, което е важно просто да бъде огледано и да види и да се провери, че колата е подготвена за зимния сезон."

Автомобилният състезател е категоричен, че не е добре да се кара с летни гуми, тъй като макар че напоследък нямаме реално истински студени зими, но температурите започват да падат сериозно през нощта и сутрин асфалтът е студен, сцеплението е много ниско, което е предпоставка за пътнотранспортно произшествие. "Когато се сменят гумите е важно и правилното им съхраняване, като е препоръчително да бъдат или в стреч фолирани или в пликове завити, по възможност черни, да бъдат на прохладно място, за да могат да бъдат добре съхранени да се карат поне два-три сезона", допълни той.

"Добре е при смяната на сезоните да се проверяват течностите – антифриз, вода и течността за чистачките, която трябва да се смени със зимна течност. Много хора подценяват смяната на течности, което води до по-бързото амортизиране на чистачките", каза той и препоръча чистачките да се сменят всяка година и да се ползва марката, дадена от производителя на автомобила, а гумените уплътнения да могат да се третират със специални препарати, което ще удължи техния живот.

Александър Димитров сподели още, че е много трудно за един автомобилен състезател да се подготвя в България поради липса на инфраструктура, което оскъпява много процеса на тренировка. "В повечето случаи използваме картинг, където да тренираме – единствената действаща писта е в Калояново до Пловдив, където можем да отидем и да направим тестове с колата или другата възможност е на писта Серес в Гърция. Но да си добър не е достатъчно да тренираш, за да си добър трябва да караш собствената си кола, която е подготвена за теб", обясни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
24.10.2024 Тайните на красивата коледна звезда
24.10.2024 Синоптик: Циганското лято е в пълната си сила
24.10.2024 Как да запазим имунната си система силна през зимата
23.10.2024 Само една купичка със сол може да ви помогне да се отървете от неприятен проблем
23.10.2024 Експерт към туристическия бранш: Не е лесно да задържиш вече жена вкъщи, какво да говорим за персонала? Ухажвайте си го!
23.10.2024 Ето какво време ни очаква днес
Още новини от Национални новини:
Изборните книжа и машините за гласуване зад граница са изпратени
Засякоха автомобил със средна скорост от 203 км/час
С пет присъди е собственикът на балона, от който са скочили параш...
Наша лекарка се нуждае спешно от помощ!
"УниКредит Булбанк" обяви промени, касаещи продукти и услуги
Новина за размера на Гражданската отговорност


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).