Експерт: Целият държавен бюджет е пробит като швейцарско сирене

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:06
188
Крайните и критични коментари за бюджета бяха оправдани. Видяхме, че само за месец бюджетният дефицит е нараснал с 50%. Ако вървим така, въпросните инвестиции няма да се осъществят, а това застрашава пътя ни към еврозоната. Не можем да наваксаме на амбициите на политиците. Това заяви икономистът Михаил Кръстев в ефира на БНТ.

"Данъчните приходи се представят точно както са планирани, въпреки многото критики, че няма това да се случи. Логично е, защото имаме натиск на пазара на труда – ниска безработица, голяма заетост, тоест приходи от данъци. От гледна точка на еврофондовете – онези 50 млрд., които не ги ползваме, ние не ги усвояваме. ПВУ е пример – заради едно гласуване в парламента ще изгубим милиарди", смята от своя страна Георги Ангелов.

"Политическата криза доведе дотам, че вече има експертна криза в администрацията и администрацията не се справя с основната си задача. Заложеното в приходите се изпълнява, защото икономиката надхвърля очакванията. Отново обаче се появяват дупки – запълним ли една, появява се нова на друго място. Сгрешен е бюджетът за 2024 г. – в разходната част, тъй като голяма част от социалните разходи бяха предвидени, но не са записани, а също и приходната – изоставаме в някои пера", коментира Кръстев.

По думите му "политическото сладкодумие, че дългът не се увеличава, не е вярно."

"Имаше щедри решения на НС за догодина, вкл. 30% увеличение на заплатите в армията, 2,5% от БВП за отбрана. Като се съберат всички обещания, нямаме финансиране. За най-големия си приход, който идва даром – евросредствата, ние си казваме, че можем без тях", каза още Ангелов.

Той смята, че целият бюджет е пробит като швейцарско сирене. Според него трябва спиране на антикризисните мерки, за да имаме средства за нови приоритети.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
06.10.2024 Социалният министър попари пенсионерите
05.10.2024 Финансов експерт: Бюджетът на страната е тотално сгрешен
04.10.2024 КНСБ: Ако не се вдигне минималната работна заплата, ще има протести
04.10.2024 Финансовият министър с информация за Бюджет 2025 година
04.10.2024 Служебната власт ще изготви и представи в парламента Бюджет 2025
03.10.2024 Ето кога минималната работна заплата ще стане над 1270 лева
Още новини от Национални новини:
Станимир Михайлов се връща на работа в НЗОК, но без договор
Едва една пета от българите спестяват
"Софарма" купува популярни марки лекарства и атакува нови пазари
Минимум 2600 лв. заплата, за да изтеглим кредит за двустаен апарт...
Ако сте на изпитателен срок, работодателят може да ви освободи до...
Поколението Z има съвсем различно поведение на пазара на труда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).