Еколог: Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме зад всяко храстче и камъче, защото хората масово си мислят, че те са направени от хартия

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
15:01 / 08.05.2024
1668
"За Земята“ организира почистване на планините вече 25 години и за това време сме свалили 120 тона боклук от най-високите части на планините, националните и природни паркове на България. Това каза Данита Заричинова – еколог и част от екипа "Нулеви отпадъци“ на Сдружение "За Земята“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя призна, че е много мотивирана да работи за опазване на природата, защото е запален планинар. Много от времето си прекарва по високите планини на България. "Работата ми в Екологично сдружение "За Земята“ като част от екип "Нулеви отпадъци“ започна точно покрай планината, с хора от планинарския клуб, в който членувам“, разказа Заричинова.

В почистванията, организирани от "За Земята“ всяка година, се включват повече от 50 души. "В една кампания от четири-пет дни събираме наистина много боклук. Намирали сме какво ли не: неща, които могат да се съберат за цяла баня, много гуми в дерета. Около хижите има много стари сметища, които сме изравяли. Там има стари консерви, стъклени продукти, а след това идва и ерата на пластмасата с чашки, всякакви пластмасови продукти, дори играчки, а накрая има и един слой опаковки. Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме зад всяко храстче и камъче, защото хората масово си мислят, че те са направени от хартия“, разказа Заричинова.

Чували с боклуци са събирани дори от най-високия връх у нас, подчерта тя.

Част от тези отпадъци се генерират и от самите хижи. "Има много отговорни хижари, които свалят целия си боклук и мислят как изобщо да не генерират отпадък, но има и такива, които са превърнали по-скоро в бизнес това, което правят. Във всяка хижа е важно да има съдове за многократна употреба, както и глоби за хората, които замърсяват. Важно е да няма изобщо кошчета, защото това предразполага да изхвърлиш отпадъка си там“, допълни екологът.

Кампания "Из чисти планини“ на Сдружение "За Земята“ е насочена основно към превенцията. "Освен "Боклукът – в раницата“, каквото е мотото на чистенията, хората трябва да помислят как изобщо да не създават отпадък. Това става като носиш свои съдове, като поискаш от хижарите да ти сипят кафето, чая или ракията в канчето, а не в пластмасова чашка, като си налееш вода в собствена бутилка. Ние сме огромни късметлии да имаме чиста вода в планината и толкова много чешми навсякъде, откъдето можеш да си налееш вода“, каза Данита Заричинова.

Обучението на децата в екологично мислене трябва да започне още от най-ранна детска възраст. "Има доста образователни лагери сред природата, които се организират в България и за най-малките“, допълни екологът.

На 9 май в Кино "Влайкова“ в София е премиерата на филма "Из чисти планини“. "С филма искаме да се опитаме да достигнем до повече хора, да видят контраста между изключително красивата природа и боклука, който намираме там“, обясни Данита Заричинова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).