
ЗАРЕЖДАНЕ...
Едва 30% от свинското месо в магазините е българско | ||||||
| ||||||
"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос". Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg