Една пета от българите без здравни права

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
10:14 / 08.01.2010
657
Новите правила за осигуряване изваждат от системата нови 380 хил. души, с което общият брой на неосигурените надхвърля 1,3 млн. Ако не платят вноските си за три години назад, тези хора остават без право на медицинска помощ, платена от здравната каса.Нови 380 хил. души отпадат от системата на здравно осигуряване от 1 януари 2010 година заради новите правила, въведени от кабинета.

С промените в Закона за здравното осигуряване, които са в сила от началото на годината, всеки пациент, който е пропуснал да внесе здравните си вноски за три поредни месеца в период от 36 месеца, остава извън осигурителната система. Това означава, че няма да има право на платените от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) услуги за доболнично и болнично лечение. Досега правата се възстановяваха с внасянето на осигуровки за 12 месеца назад.

Статистиката е към 1 декември 2009 година, а изчисленията са на Катя Кашъмова, началник-отдел „Осигурителна методология" в Национална агенция за приходите (НАП). При стария режим извън системата оставаха около 1 млн. българи, като в последните месеци на миналата година една част от тях внесоха осигуровките, за да възстановят правата си. С новия ред обаче хората, които остават извън системата на здравно осигуряване, се увеличават с около 40%. Или близо една пета от българите губят правото си на безплатна медицинска помощ.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще...
Борисов: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 27 ок...
Тома Биков: Който и номер да се беше паднал, ГЕРБ ще победи
Атидже Вели: Ще отговорим на очакванията на българските граждани....
Все повече са случаите на хора със запушена канализация заради мо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).