ЕС отпуска допълнителни 250 млн. за справяне с мигрантската криза

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
15:27 / 10.11.2023
706
Европейската комисия реши да отдели специално финансиране за държавите членки предвид нарастващите предизвикателства, свързани с миграцията, които водят до голям брой пристигащи хора по всички маршрути. Финансовата подкрепа се отпуска в контекста на мерките, посочени в писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди заседанието на Европейския съвет през февруари 2023 г. в подкрепа на държавите членки за укрепването на системите за защита на границите, приемане и убежище. Комисията публикува две покани към държавите членки да подадат заявления за финансиране по линия на фондовете в областта на вътрешните работи.

Комисията ще финансира със 141 милиона евро специализиран софтуер за подобряване обмена и обработката на данни между граничните пунктове и командните центрове (България, Хърватия, Гърция, Литва и Унгария), оборудване за електронно наблюдение на граничните пунктове (България, Латвия и Литва) и разгръщане на мобилно оборудване за откриване (България, Литва и Гърция) в рамките на поканата за представяне на предложения по Инструмента за управление на границите и визите (ИУГВ). Бяха набелязани и допълнителни действия за финансиране за държавите членки, които се нуждаят от подкрепа (Румъния, Полша, Естония, България, Испания и Литва). В зависимост от наличието на финансиране по ИУГВ, Комисията ще се стреми да предостави тази подкрепа.

Поканата за представяне на предложения в размер на 118 милиона евро по линия на фонд "Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) ще подкрепи непридружените лица, ненавършили пълнолетие, чрез финансиране на допълнителен персонал и обучение за настойници (Белгия, Кипър, Словакия и Испания), приемни, семейни и общностни грижи и полуавтономен начин на живот за младежи (България, Кипър, Гърция, Италия и Испания). Ще се финансират също укрепването на съоръженията за приемане на границата и обновяването на съществуващи приемни центрове (Италия, Латвия, Литва и Полша) и изграждането на нови (Кипър и Италия).

Финансирането ще бъде част от програмите на държавите членки. Действията могат да започнат незабавно и ще бъдат изпълнявани от специализираните агенции на държавите членки и съответните партньорски организации.

Виж коментарите (0)

Още по темата (461):
17.10.2024 Главчев: Ще подкрепим изнесени мигрантски центрове в трети страни
13.10.2024 Тодор Тагарев: Този въпрос няма решение
12.10.2024 В столичния квартал "Сухата река" почерня от полицаи: 16 мигранти са задържани в апартамент
11.10.2024 Поздравиха ни от Обединеното кралство
09.10.2024 Главчев: Мигрантският натиск е намалял със 71% спрямо 2023 година
07.10.2024 Премиерът: Няма компрометирани участъци по оградата на българо-турската
граница
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).