Джартов за ситуацията край Струмяни: Периметърът на пожара е огромен, към момента няма опасност за населените места

Автор: Ливия Кукова
Коментари (0)
11:10 / 31.07.2024
1597
Главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е в района на Струмяни, за да провери на терен каква е ситуацията с големия пожар, обхванал около 10 хиляди декара горска територия. Пред журналисти той заяви, че днес няма толкова силен вятър, както беше вчера, предаде репортер на "Фокус".

"Екипите са на място. През Националната асоциация на доброволците ще получим допълнителна подкрепа, така че да наблюдаваме целия периметър и там, къде е възможно да го атакуваме. Всички виждате колко е огромен периметъра на пожара. Има военни, има доброволци, има хора от горските стопанства и пожарникари. Осигурени са водоноски, екипите са разпределени навсякъде по периметъра", каза още той.

Продължават да работят и двата френски самолета. 

"Няма застрашени населени места. Да се надяваме, че днес природата ще е с нас и няма да има силен вятър, както беше вчера", допълни Джартов. 

От думите му стана ясно, че военни хеликоптери ще има, но те ще работят на българо-гръцката граница, защото е много опасно екипажите да ги съвместяват на едно място от гледна точка на координация. 

"Вие виждате, че има и дим, което затруднява и видимостта, тоест правим всичко възможно да осигурим безопасността на екипажите. Френските самолети ще са тук и днес, но утре занимават, защото имат ангажименти във Франция. Както знаете навсякъде е усложнена пожарната обстановка", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той допълни, че по Механизма на ЕС сме заявили още два хеликоптера и два самолета. Очакваме такава помощ, но все още е рано да се каже от къде ще е.

"Румънската помощ не е удачна в нашия случай, тъй като те използват специфична техника и е опасно за екипите, които са на земята. Пожарът е далеч от селата, но обстановката е динамична. Видяхте вчера за по-малко от час огъня мина 10 км без изобщо да може да му въздействаме. Потенциална опасност винаги има, докато не ликвидираме един пожар", категоричен беше той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
01.08.2024 Два хеликоптера се включват в гасенето на пожара край Струмяни, огънят се е насочил към село Кърпелево
01.08.2024 Битката с огъня край Струмяни и в планината Славянка продължава!
31.07.2024 Френските самолети си отиват! Утре идват шведски, които ще ни помагат в борбата с пожара край Струмяни
31.07.2024 Георги Динев: Към момента е по-добре евакуираните жители от община Струмяни да не се прибират
31.07.2024 Калин Стоянов: Ситуацията с пожарите в Благоевградска област остава тежка 
31.07.2024 Вижте мястото, от където най-вероятно е тръгнал горския пожар край
Струмяни
Още новини от Национални новини:
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня н...
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).