Държавата започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали за най-бедните

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:50 / 07.06.2024
1553
От 11 юни 2024 г. започва раздаването на пакетите с хигиенни материали и хранителни продукти /два вида месни консерви/ по Програма "Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г. (ПХОМП), съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. С тях ще бъдат подпомогнати всички над 618 000 души, имали право да получат последно предоставяните пакети с храни в периода от април 2024 г. до днес, 7 юни 2024 г.

Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя за първи път благодарение на Управляващия орган в лицето на Агенцията за социално подпомагане (АСП), който успя да защити по-голям бюджет за Програмата през настоящия програмен период. Последните два вида хранителни продукти – месни консерви (говеждо в собствен сос и говежди кюфтета в бял сос), и хигиенните материали ще се раздават до 31 юли по график в цялата страна. Те са закупени от АСП и ще достигнат до нуждаещите се хора чрез бенефициента по операция "Подкрепа“ – Сдружение "Български Червен кръст“ (БЧК), който е отговорен за графика и пунктовете за раздаване. Списъците с правоимащите са изготвени от дирекциите "Социално подпомагане“.

Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една месна консерва от двата вида и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, перилен препарат за тъкани, четка за зъби). Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки.

Съществена част от реализацията на операция "Подкрепа“ са и съпътстващите мерки, в които всеки от подкрепените трябва да бъде обхванат според индивидуалните му потребности. Част от мерките са насочване към социални услуги, подкрепа за достъп до здравеопазване, консултиране и информиране относно грижата за здравето, включително и за важността от поддържане на лична хигиена за това.

Графикът и списъците с адресите на пунктовете за раздаване, изготвени от БЧК, ще бъдат публикувани на сайта на АСП и на организацията бенефициент на 10 юни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).