Държавата създава неравнопоставеност в контрола на бензиностанциите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
14:17 / 05.03.2012
644
Държавата създава условия за неравнопоставеност при реализиране на контрола, тъй като не гарантира на собствениците на малки бензиностанции, че монтирайки нивомерите до 31 март т.г. (съгласно изискванията на Наредба № 18), те ще бъдат контролирани на равни начала с монополиста " ЛУКОЙЛ", твърди адвокат Константин Парчев.

Така е, защото за монополист като "ЛУКОЙЛ" нивата на количествата съхранявани горива във фирмените бензиностанции, и респективно тяхното отчитане в системата на НАП, по същество няма да доведе до промени в системата на отчитане на гиганта, докато за дребните търговци ще създаде значителни затруднения, от гледна точка на инвестициите и последващия контрол, допълва специалистът.

Същинският контрол упражняван от НАП следва да е съсредоточен върху съхраняваните в рафинерията количества, както и тези, съхранявани като държавен резерв и военновременни запаси, като вид активи. Поначало и там контролът е най-непрозрачен, тъй като държавата, чрез Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", се задоволява единствено с кратки прессъобщения да информира обществеността за условията и гаранциите за съхранение на тези количества, съхранявани в складовете на "ЛУКОЙЛ", което поначало е и класифицирана информация.

Каква е реалната гаранция, която държавата дава, че съхраняваните количества няма да влизат в търговския оборот, респективно при необходимост да бъдат заменяни с други? Така на практика монополът ще предопредели и функцията на контрол чрез нивомерите - тежестта му ще бъде върху дребните търговци, докато за големите вериги този контрол по същество ще бъде без значение, защото те нямат проблем с поддържането на константни количества, използвайки резервите си, категоричен е адв. Парачев.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална за...
Експерт: 360 000 пътувания на българи в страната само за 6-и и 22...
Ваня Григорова с намек за политическото си бъдеще
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция, само няколко ...
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).