Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Чолаков: Ако на 27 октомври хората отново отидат за гъби, брокерите на гласове ще си свършат много добре работата
Автор: Веселка Иванова 21:16 / 19.10.2024Коментари (0)195
© Булфото
Ако на 27 октомври хората отново отидат за гъби, брокерите на гласове ще си свършат много добре работата. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът доц. Петър Чолаков.

"Настоящата кампания не се отличава с нищо от това, което сме наблюдавали на предишни избори. Може би най-интересното, интригата, е в това, че този път имаме две ДПС-та. Виждам теза, която се защитава от някои колеги – политолози и социолози, че няма кампания, аз бих възразил. Бих казал, че всъщност кампания има", коментира той, позовавайки се на изследване на Институт за развитие на публичната среда, публикувано в медиите.

"От този анализ се разбира, че "Има такъв народ" са похарчили 268 000 лева за участие в медиите. Те са на първо място и това е интересно, защото далеч не са първата политическа сила, поне според прогнозите на социологическите агенции. По данни от същото изследване, на второ място е "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски с близо 144 000 лева, похарчени за участия в медиите. Любопитното е, че на предишни избори само ДПС, тоест преди да се раздвои, е харчило много по-малко пари. Оттук е видно, че кампания има", обясни доц. Чолаков.

"Що се отнася до посланията, не виждам нещо сензационно и особено различно. И този път виждаме коктейл от не особено задълбочени идеи, които ни се предлагат от политическите партии", добави политологът.

Доц. Петър Чолаков не очаква висок обществен интерес към поредните предсрочни парламентарни избори: "От това, което ни показват данните от изследванията на колегите от социологическите агенции към момента, едва ли можем да очакваме по-висока избирателна активност на 27 октомври. Последният път, през юни, активността беше рекордно ниска. Дано да не съм лош пророк, но е възможно този път дори да е по-ниска. Няма нещо, което очевидно да привлича до такава степен избирателите, така че този път тази негативна тенденция да се промени. Поне за момента не се вижда и ще бъде голяма изненада, ако до края на кампанията се появи такова нещо".

Политологът обаче направи връзка в друга посока, като попита: "Защо се харчат толкова много пари? Защото когато активността е ниска, цената на всеки един глас скача. Колкото по-малко хората отиват да гласуват, толкова по-изгодна става ролята на брокерите на гласове, на онези, които се опитват да купуват и продават гласове. Така че хората ще си направят много лоша услуга, ако не отидат до урните. Ако за пореден път отидат за гъби, брокерите на гласове ще си свършат много добре работата, харчейки пари, които по-късно многократно ще им се върнат".

Според доц. Чолаков разделението в ДПС ще доведе до дестабилизация на партийната система у нас: "Драмата в ДПС определено ще усложни сметките при опитите за създаване на редовно управление. Ако погледнем съвсем малко назад, последното редовно правителство на акад. Николай Денков практически си беше с подкрепата не само на ГЕРБ-СДС, но и на Делян Пеевски и Движението за права и свободи. Сега, ако се вярва на прогнозните социологически изследвания, в следващия парламент ще има две ДПС-та. При един такъв още по-фрагментиран 51-ви парламент сметките за формиране на редовно правителство ще станат още по-трудни".

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си оставят отворени вратички за нова сглобка. "Ако се стигне до шанс за редовно правителство, за премиер ще се търси фигура, която да не предизвиква негативни чувства в избирателите. Това обаче по-скоро е на заден план. Водещото са сметките, доста бакалски и груби, които, за съжаление, ще видим и този път", коментира доц. Чолаков.

Политологът прогнозира, че вероятно и това Народно събрание парламент няма да успее да излъчи редовно правителство. Причината – още по-фрагментираният 51-ви парламент: "По-скоро е песимистична моята прогноза. А и да се сглоби някакъв вид управление, то ще има доста кратък живот", смята той.

"Няма как да прескочим 51-вия парламент, ще трябва да го преживеем и дори и с отвращение, трябва да отидем да гласуваме, защото в противен случай печелят търговците на гласове. Оттам нататък, да се надяваме, че държавните мъже и жени ще измислят нещо по-смислено, но на базата на фактите, по-скоро трудно ще се формира редовно управление", обобщи доц. Петър Чолаков.



Още по темата: общо новини по темата: 448
19.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: