До средата на 2015 г. инвестират над 110 млн. лв. в Бургас и още 5 града

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
16:07 / 12.01.2012
828
Днес представиха параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка - като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA (Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) за България, и Регионалния фонд за градско развитие АД (РФГР) - с водещ акционер Societe Generale Експресбанк и акционери финансова компания Елана и Balkan Advisors.

По силата на споразумението РФГР АД получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда - Societe Generale Експресбанк поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума - 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.

На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, Христос Контогеоргос (Ръководител Централна и югоизточна Европа по програма JESSICA) от Европейската инвестиционна банка, Филип Лот - Главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. Официален домакин на срещата бе кметът на Стара Загора - Живко Тодоров. Присъстваха още кметовете и представителите на останалите 5 водещи български града.

РФГР ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора основно чрез заеми, но в някои случаи и чрез дялово участие. Фондът ще инвестира във всичко, което има потенциал да облагороди и осъвремени градската среда, като например: социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност.

"Българските градове споделят проблемите на мнозинството европейски градове. Благодарение на опита в решаването на подобни проблеми Европейската комисия създаде програма JESSICA. Чрез нея нашият фонд получи възможност да предложи иновативни финансови решения за съвременно облагородяване на някои от най-старите европейски градове с огромен неизползван потенциал - прекрасните български градове - Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.", заяви Мартин Заимов - председател на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк.
По-рано вице-президентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер коментира: "В допълнение към операциите по отпускане на средства, ЕИБ осигурява професионална експертиза по инициатива JESSICA - иновативен инструмент, фокусиран върху по-ефективното усвояване на Структурните фондове на ЕС. Те имат за цел да създадат револвиращи фондове за инвестиране в устойчиви проекти за градско развитие."
Министър Павлова подчерта, че за нас е от изключително значение придобиването на опит по отношение на прилагането на инструменти за финансов инженеринг, тъй като се очаква през следващия програмен период тяхното значение, в рамките на Структурните фондове на ЕС, да се увеличи значително.


Виж коментарите (11)

Още по темата (9):
05.09.2012 Регионален фонд за градско развитие набира проекти по програма “JESSICA"
10.02.2012 Кметът към бизнеса: Идват средства по JESSICA – нека ги вземем за
Бургас
10.02.2012 Кметът: Готови сме с няколко проекти на стойност 6 млн. лв. за участие в JESSICA
10.02.2012 Новосъздаден фонд ще финансира проекти за градско развитие
10.02.2012 Днес представят JESSICA в Бургас
09.02.2012 Над 110 млн.лв. по JESSICA ще бъдат инвестирани до 2015 г.
Още новини от Национални новини:
Автомобил се обърна по таван на АМ "Тракия"
Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата
Кошмарен трафик в Кресненското дефиле: Аварирал тир образува задр...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Внимавайте! Трафикът е сериозен по главните пътища в цялата стран...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).