Днес почитаме двама големи светци

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:03 / 29.06.2024
1211
Петровден е! Днес почитаме двама големи светци. Това е празникът, посветен на християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел. Празникът се чества всяка година на 29-ти юни, както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

Според народната вяра св. Петър и св. Павел са двама братя антагонисти; Петър е носител на положителното начало: той е по-младият, по-здравият, по-богатият и по-работливият, а при подялбата на света между светците Господ му поверява ключовете към Рая. Той участва наравно с Бог и Архангел Михаил в небесното съдилище, като определя греховете на мъртвите души и ги наказва. Павел е по-старият, по-болнавият, по-бедният, по-злият и по-мързеливият. Традиционните народни представи  поставят двамата апостоли в родствена връзка и с други светци: за техен "брат“ се сочи св. Илия и по-рядко св. Врач, а за тяхна "сестра“ – св. Елена или св. Богородица.

Въпреки че Църквата чества двамата апостоли в един ден, в някои региони на България (основно в източната част) на св. Павел е отреден следващият ден, 30 юни (Павльовден). Двамата светци имат небесно-огнена природа, а празниците им имат типичните характеристики на летни празници – тяхното честване в периода на усилена жътва има за цел да предпази реколтата от огън, пожар, гръмотевици и градушка. Смята се, че ако не са почетени от стопаните, двамата светци причиняват летните пожари и градушки.

С Петровден завършват двуседмичните Петрови пости и постилите отговяват с "петровско пиле“ (т.е. тазгодишно), което принасят в жертва на св. Петър. Като соларен символ, пилето/петелът и неговото жертвоприношение се свързват с омилостивяването на природните сили, които могат да погорят или опожарят реколтата. За празника жените пекат обредни хлябове и раздават за помен на починалите малки деца от първите ябълки "петровки“. В някои райони на страната се правят сборове, на които се колят курбани и се правят общи трапези. Тъй като Петровден попада в периода на усилена жътва, на празника се разрешава да се работи до обяд.

На този ден празнуват, хората носещи следните имена: Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Памела, Камен, Кремена, Павел и производните на тях имена.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).