Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:14
174
Розови домати и дини през октомври – звучи странно, но е факт. Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за традиционно летните плодове и зеленчуци. Това отчитат производителите, които изпращат лоша година, имайки предвид качеството и количеството на реколтата, повлияна от жегите.

Семейство Николови от Лясковец от две десетилетия отглеждат на полеви условия и в оранжерии плодове и зеленчуци. Толкова горещо лято обаче не помнят. Топлолюбивите дини и пъпеши дори са прегорели от жегата.

"Имаме 40 процента спад на качество и количество. Наистина високите температури доведоха до ниски добиви и лошо качество. Наложи се земеделските стопани да пренаредят плановото стопанство", обясни Марияна Николова.

Заради лошата реколта на сезонни плодове и зеленчуци семейство Николови правят експеримент – през октомври слагат в оранжерия розови домати, които са почти готови. Дъщерята им - Габриела, също е в семейния бизнес. Момичето се опитва да намери в дебелите книги как се действа с отглеждането на плодове и зеленчуци през горещо лято, но не намира нищо.

"Няма наука в този отрасъл. Няма опитни полета. Производителят сам се учи, нагажда и поема рисковете", казва тя пред NOVA.

"От много студена пролет преминаваме към много горещо лято. Това води до физиологични проблеми на растенията. Стават недъгави, с проблеми, пада им качеството", коментира майката на Габи.

Дъщерята на Марияна има идея как да се постъпва с продукция, която няма добър външен вид - да я преработва, основно на лютеница. Въпреки това, семейство Николови се надява следващото лято да не бъде толкова горещо иначе ще се наложи да засадят домати и краставици много по-рано от обичайното.

Диня и розови домати през октомври? Това е резултатът от горещото лято

Виж коментарите (0)

Още по темата (1000):
10.10.2024 През октомври плажът в Бургас се препълни
01.10.2024 От днес няма да има спасители по плажовете
30.09.2024 От утре няма да има спасители по плажовете
28.09.2024 Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени
27.09.2024 Черен рекорд! Толкова много хора в Бургаско досега не се бяха давили!
25.09.2024 Много румънски туристи са почивали у нас това лято
Още новини от Национални новини:
Сбогуваме се с Кирил Маричков на 15 октомври
Актриса: Не съм добра майка!
Какви са вариантите за пенсиониране при по-малък стаж и по-ниска ...
Ще сме свидетели на рядко явление тази вечер, погледнете към небе...
Тодор Тагарев: Този въпрос няма решение
В памет на легендарния Маричков: Стотици китаристи изпълняват "Кл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).