Димитър Георгиев: Изпращаме втора поредна година, ясно оцветена в зелено за Българската фондова борса

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
13:39 / 11.12.2023
694
Изпращаме изключително позитивна година. Изпращаме втора поредна година, ясно оцветена в зелено за Българска фондова борса, с рекордни дивиденти при някои компании, като например "Софарма", която преди дни гласува и до един месец ще бъде разпределен сред всички инвеститори, акционери на компанията рекорден дивидент в историята на дружеството от 90 стотинки на акция – това са близо 150 мкн. лв. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус" инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг" Димитър Георгиев. 

По думите му има рекорден ръст в трицифрено изражение при "Шелли груп", която преди се казваше "Алтерко" и с която можем да се гордеем, не само като пазар, но и като държава, защото това е дружество, което е световен лидер в производството и доставката на продукти за интернет управление за дома – за осветление, електричество и много други процеси в един дом.

"Буквално светът е полудял по техните продукти. На Черния петък те регистрираха невероятен ръст от 115% на продадените устройства. Видяхме много добри дивиденти и ръстове и при други компании, така че определено отчитаме позитивна година. Най-хубавото е, че годината няма да мине и без нови компании на БФБ. Централното събитие на пазара за тази година е стартиращото от днес IPO на "Булметал". От 8 до 15 декември се събират поръчки за участие в първичното публично предлагане на компанията "Булметал", която е най-големият производител на метални опаковки в страната", допълни той.

Димитър Георгиев посочи, че тя търси финансиране от 10 милиона лева, което ще превърне това IPO в едно от най-големите за последните 15 години на борсата и със сигурност първото и най-голямото за последните 10 години.

"Интересът към него е значителен, както от институционални, така и от индивидуални инвеститори. Вчера беше публичното представяне, така че всеки, който желае, може да участва в него чрез обслужващия го лицензиран инвестиционен посредник. Компанията се развива изключително динамично и има много голям интерес към нейните продукти, защото металът е 100% рециклируем и не замърсява околната среда, а такъв тип компании все повече, включително и по регулативни причини ще бъдат предпочитани от инвеститорите, особено от институционалните инвеститори, защото са пример за устойчиво управление. Смело мога да кажа и очаквам, че след една седмица ще се поздравим с допускането на борсата на най-зелената компания на нея, а именно "Булметал", каза още инвестиционният консултант.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).